Poetin ontslaat directeur van Bolsjoi Theater

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag de directeur van het Moskouse Bolsjoi Theater, Vladimir Vasiljev (60), op staande voet ontslagen. Poetin probeert hiermee het verval van het beroemde theater te keren.

Vasiljev, voormalig sterdanser bij het Bolsjoi Ballet, was vijf jaar directeur van het Bolsjoi Theater. Hij kreeg te maken met grote financiële problemen, waardoor het Bolsjoi steeds meer tweederangs werd. Niet alleen kon het Bolsjoi zich niet meer meten met andere vooraanstaande theaters in Europa, maar ook kwam het in Rusland in de schaduw te staan van het Mariinski Theater in Sint Petersburg waar de dirigent Valeri Gergjev artistiek leider is.

Ook kreeg Vasiljev te maken met een staking van het personeel, de eerste in het 225-jarige bestaan van het Bolsjoi Theater. Om de neergang te keren begon Vasiljev een oorlog tegen de recensenten, die volgens hem moesten `branden in de hel' en wie hij de toegang tot het Bolsjoi ontzegde.

Het is nog niet bekend wie Vasiljev gaat opvolgen. Poetin zou Valeri Gergjev van het Mariinski willen benoemen, maar minister Mikhail Sjvydkoj (Cultuur) noemde als kandidaten drie dirigenten. Volgens Sjvydkoj moet het 225-jarige Bolsjoi zich voortaan meer richten op Russische opera en ballet.