Oppositie wint eerste ronde in Libanon

De eerste ronde van de Libanese parlementsverkiezingen heeft een overwinning opgeleverd voor de oppositie, een losse coalitie van de sunnitische ex-premier Rafiq Hariri (die weer premier wil worden), druzenleider Walid Jumblatt en een groep ontevreden rechtse christenen. Er werd zondag gestemd in het noorden van Libanon en in het centrale gebied van de Mont Liban, waarbij in totaal 63 van de 128 parlementszetels op het spel stonden. De opkomst bedroeg ongeveer 50 procent.

De rest van het land – Beiroet, het zuiden en de oostelijke Beka'a-vallei – stemt komende zondag. Volgens de regels van het land moet de helft van de zetels door christenen worden bezet en de andere helft door moslims. Binnen deze gemeenschappen worden de zetels weer volgens een vaststaande verhouding over de verschillende denominaties verdeeld.

De uitslag vormt een slag voor de christelijke president Lahoud, een ex-legercommandant die volgens zijn critici het leger te ver heeft laten oprukken in de regering. En ander punt van kritiek vormt zijn anti-corruptiecampagne, die voornamelijk door wraakgevoelens, met name tegen de flamboyante miljardair Hariri, zou worden gemotiveerd. Ook Lahouds bezuinigingsmaatregelen zijn zeer impopulair.