OP DE SET VAN `RUSSEN'

Ze speelde ooit een gastrol in Baantjer. ,,Zoals heel Nederland wel eens een gastrol in Baantjer heeft gespeeld.'' Maar als je dat uitstapje buiten beschouwing laat, is de politieserie Russen waarmee de KRO 15 september begint, Marjolein Keunings eerste politieserie. Ze speelt Leonie van Velzen, een vrouwelijke inspecteur, haar tegenspeler is Thom Hoffman. Keuning speelt zijn meerdere, Hoffman is lager in rang. ,,Daar kwam ik ook pas na een aantal afleveringen achter. Ik las het ergens in het script. Vreemd hoor, voor iemand die zo anti-autoritair is als ik.''

De rol van Leonie is een buitenkansje, zegt Keuning. ,,Er zijn niet zo veel interessante vrouwenrollen. In de betere series als Oud Geld, en ook in kinderseries komen ze wel voor, maar verder zijn vrouwenrollen vrijwel allemaal heel passief of ze vullen het liefdeslijntje van de hoofdpersoon in. Dat was in de musical Les Misérables ook zo. Daar waren de vrouwen er toch in de eerste plaats om de geweren aan te geven terwijl de mannen worstelden met allerlei ethische vraagstukken. Maar ook in Vrouwenvleugel en Onderweg naar Morgen waarin ik heb gespeeld, heb ik het gemerkt. Die rollen waren best genuanceerd, maar de vrouwen reageerden altijd op iets dat de man deed. Niet dat ik daar nou vreselijk moeilijk over loop te doen, maar ik heb daar wel eens vragen over gesteld.''

Leonie heeft wél een eigen wil, zegt Keuning. ,,En een enorme bewijsdrang. Als ze vindt dat iets moet gebeuren, dan doet ze dat, door roeien en ruiten. Het is een mens van uitersten. Leonie is `paf, rigoreus'. Dat is heel leuk om te spelen. Ik ben zelf meer iemand van wikken en wegen.''

Vooralsnog maakt de crew van Russen tien afleveringen. Daarna wordt besloten of het doorgaat. Voor Keuning is het een compleet nieuwe manier van werken. Anders dan de presentatie die ze doet voor het KRO-amusementsprogramma Het Gevoel van.. ,,Het Gevoel van is een dag keihard werken en dan is het klaar. Hier moet je echt maanden achterelkaar presteren. Soms was ik na vier takes al helemaal kapot, dan had ik alles al gegeven, en dan moest ik nóg een keer. Nu heb ik beter geleerd mijn energie te verdelen. Het is geweldig om te doen, maar ik weet niet of ik er tot in lengte van dagen mee zou kunnen doorgaan.''

(Op de foto Marjolein Keuning (r.) op de set van `Russen'. Tekst Japke-D. Bouma, foto Maurice Boyer)

    • Japke-d. Bouma