`Nog niemand kent Kleisterlee'

Reacties op de aangekondigde benoeming van G. Kleisterlee als opvolger van C. Boonstra.

A. Verhoeven, voorzitter vakcentrale Unie mhp. ,,Ik wist dat hij het zou worden, ik vind het een goede keuze. Het is een sterke bestuurder, een sterke persoonlijkheid net als Boonstra. Deze benoeming van iemand van binnen het bedrijf zal rust brengen in de organisatie. Philips staat voor een paar belangrijke beslissingen, met overnames of fusies voor de divisies mobiele telefoons en halfgeleiders. Als Philips daar bij de top-drie in de wereld wil horen, zijn er forse investeringen nodig. Kleisterlee is een ingenieur, hij weet waar het over gaat. Het afstoten of opslitsen van Philips is ook nergens voor nodig, dat is alleen maar goed voor de aandeelhouderswaarde, terwijl Philips juist moet profiteren van de samenhang en de synergie.''

M. Metze, auteur van twee boeken over Philips. ,,Het is een klassieker. Twee honden – de bestuursleden Van der Poel en Baan – vechten om een been en de derde loopt er mee heen. Ze kwamen er waarschijnlijk niet uit. Van der Poel was wat beschadigd door beschuldiging van handel met voorkennis, maar is vrijuit gegaan zodat Philips had kunnen zeggen: dat interesseert ons niets. En Baan, die goed heeft gepresteerd bij de divisie consumentenelektronica, is al 57 maar had het best vijf jaar kunnen doen. Boonstra heeft het concern finacieel gezond gemaakt. Minpunten zijn dat hij toch geen vooruitstrevende, aansprekende strategie heeft geformuleerd. En dat hij er niet in is geslaagd om de starre Philipscultuur, waar hij in het begin zoveel kritiek op had, heeft kunnen veranderen.''

D. van Hoytema, analist ABN Amro. ,,Die koers is omlaag omdat de markt niet van onzekerheid houdt. Niemand weet wie Kleisterlee is. Boonstra heeft Philips verkleind, efficiënt gemaakt en heeft fors gesneden in de kosten. De koers is verzesvoudigd, dus hij heeft het goed gedaan. Wat het concern nu nodig heeft is een visionair die Philips vanaf deze basis de internetwereld binnenleidt. We hebben geen idee of Kleisterlee daar de juiste man voor is.''