Moskouse tv-toren kan worden hersteld

De Moskouse televisietoren is na de 26 uur durende brand van begin deze week stabiel genoeg om te worden hersteld. De toren wordt niet afgebroken en loopt ook niet het gevaar om te vallen.

Dat hebben Russische deskundigen geconcludeerd na een gedetailleerd en minutieus onderzoek naar de schade die bij de brand is aangericht aan de constructie zelf en aan de stalen kabels die de 537 meter hoge Ostankino-toren overeind houden. Een kwart van de 149 kabels is bij de brand beschadigd of gebroken. De herstelwerkzaamheden aan de toren zullen honderden miljoenen dollars kosten, zo wordt geschat. De autoriteiten besloten gisteren het veiligheidscordon rond de toren op te heffen.

De rond twintig miljoen inwoners van de stad en de provincie Moskou kunnen sinds de brand in de Ostankino-toren geen televisiebeelden meer ontvangen. Uit peilingen die de afgelopen dagen zijn gehouden blijkt 73 procent van de ondervraagden vooral de informatieve uitzendimngen te missen; 39 procent mist de films en 36 procent de politieke uitzendingen. Op de vraag wat ze met hun tijd doen, zegt 39 procent van de Moskovieten de tijd die ze voor de buis plachten door te brengen nu te besteden aan lezen, 38 procent zegt meer tijd te besteden aan familieleden en achttien procent gaat op bezoek bij vrienden.

Eenderde van de Moskovieten vindt het uitvallen van de televisie ,,geen groot verlies'' en twaalf procent vindt het zelfs prima.