Krajicek naar tweede ronde van US Open

Richard Krajicek heeft gisteren de tweede ronde van de US Open in New York bereikt. Hij versloeg op baan tien van het in Queens gelegen tenniscomplex de talentvolle 19-jarige Belg Olivier Rochus in vier sets: 6-7, 6-1, 6-1 en 6-4.

Krajicek kende met name in de eerste set van de partij problemen met zijn forehand. In totaal maakte de Nederlander in de wedstrijd 51 keer een onnodige fout tegen de kleine Belg, die verrassend de tiebreak in de eerste set won. Daarna nam Krajicek het initiatief en kwam hij nauwelijks meer in de problemen.

Krajicek keek met gemengde gevoelens terug op zijn partij. ,,De laatste paar weken ben ik niet blij met mijn forehand. In de eerste set maakte ik te veel fouten. Maar ik ben er vooral tevreden over dat ik vandaag rustig ben gebleven.''

In de volgende ronde ontmoet Krajicek de Braziliaan Andre Sa, die gisteren van de Zwitser Michel Kratochvil won. In de derde ronde zou Krajicek de als nummer elf geplaatste Brit Tim Henman tegen kunnen komen. Krajicek, nu nummer 23 van de wereldranglijst, hoopt na een teleurstellend jaar op een goed resultaat tijdens de US Open. Krajicek: ,,Mijn eerste doel is om de derde ronde hier te halen. Ik hoop dat ik dan klaar ben voor het grote werk.''

John van Lottum (24) en Jan Siemerink (30) werden gisteren in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. Van Lottum, die als lucky loser alsnog tot het hoofdtoernooi was toegelaten, ging in het Louis Armstrong-stadion kansloos ten onder tegen de Amerikaan Chris Woodruff: 6-2, 6-3 en 6-0. Van Lottum, nummer 127 van de wereld, zei na afloop al blij te zijn geweest dat hij aan het toernooi had meegedaan. ,,Ik heb een virus in mijn mond gehad. Ik ben een maand ziek geweest en ben zeven kilo lichter. Ik had hier dus niet veel verwachtingen'', zei Van Lottum die sinds januari geen partij in de ATP-tour meer won.

Siemerink had gisteren een offday tegen de Australiër Jason Stoltenberg: 6-0, 6-4 en 6-1. ,,Je hebt van die dagen dat alles misgaat. Vandaag was zo'n dag. Alles ging klote. Maar ik moet zeggen dat Stoltenberg verdiend heeft gewonnen'', zei Siemerink die geen wildcard voor de Olympische Spelen in Australië heeft gekregen.

Bij de vrouwen verraste gisteren Miriam Oremans door de eerste geplaatste speelster uit het toernooi te slaan. De Nederlandse was in twee sets te sterk van de als zestiende geplaatste Julie Halard-Decugis: 6-2 en 6-3. Oremans ontmoet nu de talentvolle Australische Jelena Dokic die op Wimbledon nog in de halve finale stond.

Amanda Hopmans wist opnieuw geen aansprekend resultaat op een grand slam te halen. Na een 5-2 voorsprong in de eerste set verspeelde ze alsnog de partij tegen de onbekende Italiaanse qualifier Gloria Pizzichini: 7-6 en 6-0.