Kil onthaal van opvolger Cor Boonstra

Gerard Kleisterlee, opvolger van Cor Boonstra als topman van Philips, heeft op de Amsterdamse effectenbeurs geen warm welkom gekregen. Beleggers zetten het aandeel Philips vanmorgen op een fors verlies.

Philips leverde bijna 3 procent in op 52,75 euro en was daarmee de grootste daler op het ongeïnspireerde Damrak. In het kielzog van het elektronicaconcern uit Eindhoven gingen ook ASM Lithography, UPC en Getronics onderuit. De technologiesector had het zwaar te verduren omdat beleggers vrezen voor een overschot van halfgeleiders als de chipindustrie haar productie vergroot.

De financiële sector stond vanmorgen eveneens zwaar onder druk. De angst voor een verhoging van de rente stak weer eens de kop op. Beleggers vrezen dat de Europese Centrale Bank de rente morgen zal opschroeven en dat duwde vanmorgen vooral de bankaandelen in de rode cijfers. ABN Amro, Fortis en ING moesten iets minder dan 1 procent inleveren. Verzekeraar Aegon wist het verlies te beperken tot enkele tienden van procenten.

Het aandeel van chemieconcern Akzo Nobel kalfde ruim 2 procent af op een koers van 50,15 euro. DSM daarentegen wist zich wel in de zwarte cijfers te handhaven. Het aandeel steeg bijna een half procent in waarde, naar een koers van 34,44 euro.

Grootste winnaar was echter Heineken. Het aandeel van de bierbrouwer schoot ruim 3 procent omhoog naar een koers van 59,60 euro.

Een opvallende stijger was vanmorgen KPN. De koers van de telecomreus, die vroeg in de middag halfjaarresultaten bekend zou maken, kreeg ondersteuning van de overheid. De Nederlandse staat maakte vanmorgen bekend dit jaar geen aandelen KPN zal verkopen. Aanvankelijk was de overheid van plan dit jaar een begin te maken met de reductie van het staatsaandeel van 43,25 procent in KPN. De recente val van de beurskoers zette dit voornemen echter op de tocht. Het aandeel KPN dikte prompt 1,3 procent aan op 31,29 euro.

De koersstijging van KPN kon niet voorkomen dat de AEX-index licht verloor. De Amsterdamse beursgraadmeter noteerde rond de middag bijna een half procent lager op een stand van 688 punten. De Midkap deed het beter met een plus van 0,5 procent op 678,20 punten.

Bij de middelgrote fondsen viel vooral CMG op. De automatiseerder presenteerde vanmorgen beter dan verwachte cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. Ook over de rest van het jaar bleek CMG optimistisch. Beleggers beloonden het aandeel met een stijging van ruim 13 procent op een koers van 20,95 euro.

Supermarktgroep Laurens daarentegen moest een min van bijna 8 procent incasseren. Het bedrijfsresultaat van Laurus is in de eerste jaarhelft met 19 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet bleef achter bij de verwachtingen. Twee bestuursleden trokken hun conclusies en stapten op.