Internationaal

LONDEN

De Londense effectenbeurs wist zich vanmorgen met moeite in de plus te handhaven. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 6.611 punten. Grote winnaar was automatiseringsdienstverlener CMG. Het aandeel dikte 13,6 procent aan na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het eerste halfjaar.

De bankaandelen deden het opvallend slecht in Londen. De angst voor verhoging van de rente is kennelijk nog niet helemaal verdwenen.

FRANKFURT

Ook Frankfurt was vanmorgen in afwachting van het rentebesluit dat de Europese Centrale Bank morgen neemt. Beleggers waren voorzichtig en de financiële waarden moesten een stapje terug doen, met uitzondering van Commerzbank. Berichten over een intensivering van de samenwerking met Europese partners deden de koers van het aandeel ruim 1 procent stijgen. De DAX-index stond rond de middag 0,44 procent lager op 7.262 punten.

PARIJS

Het rentespook wierp vanmorgen ook een schaduw over de Parijse effectenbeurs. De Franse beursgraadmeter dook bij opening in de min, maar wist zich in de loop van de ochtend te herstellen. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,7 procent hoger op 6.680 punten. Grootste verliezers waren de telecomaandelen en de financials. De door berichten over constructiefouten geplaagde autofabrikant Peugeot boekte een kleine winst.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen opnieuw lager gesloten door winstnemingen. De Nikkei-index eindigde 1,4 procent lager op 16.902 punten. Vooral technologiefondsen kregen rake klappen te verwerken. Elektronicaconcerns als Pioneer, NEC en Fujitsu verloren fors omdat beleggers zich zorgen maken over de onlangs aangekondigde productieverhogingen in de chipsector. Zij vrezen overschotten op de lange termijn.

NEW YORK

Een onverwachte stijging van het aantal verkochte woningen in juli heeft beleggers op de effectenbeurs van New York even pas op de plaats doen maken. Zij concluderen dat de groei van de Amerikaanse economie nog niet over haar hoogtepunt heen is en dat zou een zoveelste verhoging van de rente in de hand kunnen werken. De angst voor een renteverhoging was de afgelopen dagen juist wat minder geworden en dat had gunstige effecten op vooral de financiële aandelen. Daar kwam gisteren een einde aan. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 11.215 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom met 0,3 procent naar 4.082 punten.