Harde saneerder

Na de buitenstaander Cor Boonstra heeft Philips met Gerard Kleisterlee (53) gekozen voor een Philips-veteraan en een ingenieur. Een man die past in de lijn van Boonstra, zegt de voorzitter van de ondernemingsraad W. Groenendijk.

Kleisterlee versloeg de oudere collega en gedoodverfde favoriet Adri Baan in de machtsstrijd om de topfunctie. Met Baan zou een keuze zijn gemaakt voor het `oude' Philips, Baan heeft veel oog voor de sociale aspecten van het elektronicaconcern, zegt OR-voorzitter Groenendijk. Kleisterlee werkt net als Boonstra ten behoeve van de aandeelhouders en heeft bij de vakbonden een reputatie verworven als harde saneerder die bij de divisie waar hij verantwoordelijk voor was de afgelopen jaren duizenden banen heeft geschrapt. Kleisterlee heeft zelfs het postuur van Boonstra – een lange, statige man, vertelt de OR-voorzitter.

Kleisterlee is buiten Philips nog een grote onbekende. In de pers verscheen de afgelopen jaren weinig meer dan een bericht over de verzilvering van zijn opties vorig jaar, waar hij ruim 2 miljoen gulden mee verdiende. Kleisterlee kwam in januari 1999 in het `Group Management Committee' en is pas sinds april lid van de raad van bestuur. Hij is geboren in het Duitse Ludwigsburg en studeerde elektrotechniek aan de technische universiteit van Eindhoven, de hofleverancier voor Philips-ingenieurs. Hij werkt sinds 1974 bij Philips.

Kleisterlee is de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor de `components', onderdelen voor apparaten als bijvoorbeeld beeldbuizen en chips. Daar zijn de financiële resultaten sterk verbeterd na een groot aantal reorganisaties. Hij zette verder de omvangrijke joint-venture van Philips op met het Koreaanse LG.

Philips-medewerkers noemen Kleisterlee doortastend, slagvaardig, heel direct en een teambuilder. Groenendijk omschrijft Kleisterlee als een open man, met wie hij `lekker kan babbelen', iemand met een duidelijke visie.

Kleisterlee is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen, twee dochters en een zoon. Zijn hobby's zijn joggen, roeien en het luisteren naar klassieke muziek.