Fusie beurzen verstoord door Zweeds bod

Het Zweedse overnamebod op de London Stock Exchange (LSE), het Londense beursbedrijf, verstoort de geplande fusie tussen de LSE en de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX. Gisteren stelde de LSE de cruciale stemming van de aandeelhouders over de fusie met Frankfurt uit.

Dat gebeurde nadat het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen een vijandig bod van 808 miljoen pond (drie miljard gulden) op de LSE had gedaan. Zowel Londen als Frankfurt zouden op 14 september over de iX-plannen stemmen, die in beide landen al langer omstreden zijn. Of de Börse-vennoten wel zullen stemmen is onzeker.

Deutsche Börse zei gisteren te overwegen nu zelf een overnamebod op de LSE te doen. De Brits-Duitse fusie werd in april aangekondigd als een `huwelijk van gelijken'. Maar een Börse-woordvoerder zei het denkbaar te achten ,,om de bestaande fusieovereenkomst te veranderen in een [Duits] aanbod'' aan de aandeelhouders van de LSE. Norbert Juchem, een toezichthouder op de Börse, zei echter dat Frankfurt niet ,,overhaast'' als `witte ridder' moet optreden met een tegenbod.

Aandelen LSE – de beurs is zelf beursgenoteerd – sloten gisteren op 27,25 pond, net boven de 27 pond die de Zweden per aandeel willen betalen. LSE-voorzitter Don Cruickshank noemde dat bod gisteren opnieuw ,,bespottelijk''. ,,Het is een fundamentele onderwaardering van onze onderneming en haar vooruitzichten'', zei hij. ,,OM erkent onze marktpositie en de sterkte van ons merk, maar het bod brengt onze strategische doelen in Europa niet dichterbij.''

OM houdt staande dat een akkoord met de Zweden zinniger is dan het ,,achterhaalde'' iX-concept dat twee nationale bedrijven bundelt.

OM exploiteert de beurs van Stockholm en levert financiële technologie aan meer dan twintig beurzen in de wereld. Door met OM in zee te gaan zou de LSE zijn Europese hoofdrol handhaven en mondiaal een betere positie kunnen verwerven, ook met opties en derivaten. Bovendien kan het huidige Britse controle-regime op de LSE van kracht blijven, aldus OM.

De toekomstige regulering is een van de struikelpunten bij het uitwerken van de iX-plannen. Financiële kringen in Londen geloven dat het Zweedse bod het startsein kan zijn voor andere gegadigden voor de LSE. In elk geval dwingt het de LSE en de Börse hun fusieplan ,,opnieuw uit te onderhandelen'', aldus een anonieme LSE-aandeelhouder, vandaag geciteerd in de Financial Times.