Frankrijk kritiseert de `hypermacht' VS

Amerika bezondigt zich aan ,,neo-unilateralisme''. En Frankrijk zal er alles aan doen om zich daartegen te verzetten. Die boodschap kregen gisteren de Franse ambassadeurs tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst in Parijs van minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine.

De nieuwe vorm van unilateralisme, die het gevolg is van het feit dan Amerika de enig overgebleven supermacht is – een `hypermacht' – mag volgens Védrine niet verward worden met isolationisme. De minister vreest dat in de Verenigde Staten in toenemende mate het idee heeft postgevat dat het onnodig is om te onderhandelen met anderen, of dat nou vrienden of vijanden zijn. Voor een machtig land als de VS is het volgens Védrine moeilijk om toe te geven dat er gedeeld moet worden. ,,Mijn stelling is, dat de VS door zullen gaan met het vergroten van hun macht en van hun capaciteit om zich met de nieuwste trends van de globalisering te identificeren'', aldus Védrine, ,,om die trends vervolgens te exporteren en ervan te profiteren.''

De minister gelooft niet dat het veel uitmaakt wie de presidentsverkiezingen in november wint, Bush of Gore. Het verschil tussen die twee is hooguit een kwestie van stijl, persoonlijkheid en strategie. Maar beiden zullen ongetwijfeld doorgaan met een voor Frankrijk moeilijk te verkroppen handelspolitiek, met een onwenselijk geacht rakettenschild en met het gebruiken van de G8 om de Veiligheidsraad van de VN te omzeilen.

Als voorbeeld van Frans verzet tegen de houding van de VS noemde Védrine zijn weigering eerder dit jaar om een door de VS geïnitieerde verklaring voor de promotie van de democratie te ondertekenen. De Amerikanen waren weliswaar zeer verontwaardigd over de Franse weigering, maar Védrine hield voet bij stuk. Zo'n verklaring zou, zei de minister gisteren, slechts hebben geleid tot een nieuwe club van landen binnen de Verenigde Naties die zijn instructies rechtstreeks uit het Witte Huis zou ontvangen.

Ook had Védrine kritiek op de halfslachtige Amerikaanse politiek ten aanzien van Rusland. De Amerikanen steunen Poetin, maar zijn bevreesd dat financiële hulp hem in staat stelt om weer een totalitaire staat op te bouwen. Volgens Védrine is dit een achterhaald ideologisch standpunt.

De minister concludeerde dat er geen aanleiding was om de eigen visie op de organisatie van de wereld bij te stellen, ,,of anderen daarmee nou gelukkig zijn of niet''.