Fraai herstel van de bridgeteams

Na een moeizame start op de Bridge Olympiade lijken de Nederlandse teams eindelijk op de goede weg. Na wat teleurstellende resultaten tegen een zwakke bridgenaties was er gisteren in Maastricht een Hollands kwartiertje. De Nederlandse vrouwen, regerend wereldkampioen, haalden achter elkaar zes grote scores binnen tegen Tsjechië (24-6). Het Nederlandse open team won van Portugal (24-6).

De Portugezen, winnaar van het laatste EG-Kampioenschap, begonnen aan de wedstrijd met een voorsprong van acht winstpunten en vormden een bedreiging voor Nederland in de strijd om een plaats in de volgende ronde. Captain Jaap Trouwborst en coach Erik Kirchhoff hadden gekozen voor het viertal Maas-Ramondt en De Boer-Muller. Bertens en Nab waren buiten de ploeg gelaten na hun tegenvallende resultaten.

Even leek er een barst te komen in de teamsfeer toen twee spelers (Anton Maas en Huub Bertens) in verhitte gemoedstoestand elkaar met slechte spellen confronteerden. Het dreigende binnenbrandje werd snel geblust en de gekozen opstelling bleek een verstandige zet. Op het grote demonstratiescherm was goed te zien hoe de Portugezen werden vernietigd. Met name de jonge debutant Vincent Ramondt maakte indruk met goed getimed biedwerk en solide afspel.

De Portugezen bouwden in het begin een kleine voorsprong op. Daarna sloeg Nederland hard terug. Het vijfde spel was een genot. In de gesloten kamer toverde Wubbo de Boer uit het niets een strafdoublet op een vrijwillig geboden vijf klaveren eindcontract van de Portugezen en noteerde tevreden vijfhonderd punten in de wij-kolom.

In de open kamer zagen de toeschouwers een prachtige pas van Anton Maas op 3SA. Dat bleek, ondanks zijn vijf-vijf-verdeling de winnende actie, want zijn partner Ramondt slaagde erin het contract te maken. Het spel leverde vijftien wedstrijdpunten op en was de grooste swing voor Nederland tot dan toe. De Portugezen kwamen deze klap niet meer te boven en leverden daarna op bijna elk spel punten in. Even stond Nederland op maximale winst (25-5). De 24-6 overwinning was mooi genoeg en geeft de Nederlanders goede hoop op het eerste doel, een plaats bij de eerste vier in de groep.

Op dit moment staan de mannen zevende. Zij hebben hun lot in eigen hand, want de achterstand op nummer vier, Libanon, bedraagt maar veertien winstpunten en tegen dat land speelt Nederland vandaag.

    • Jan van Cleeff