ETA schiet weer een raadslid dood

Met de twaalfde moord sinds het hervatten van haar terreuraanslagen heeft de Baskische afscheidingsbeweging ETA de politieke situatie rond de noordelijke regio in Spanje verder op scherp gezet. Gisterochtend werd het raadslid Manuel Indiano in zijn snoepwinkel in het Baskische stadje Zumarraga beschoten. Hij overleed later in het ziekenhuis. Zijn zeven maanden zwangere vriendin moest na het horen van het nieuws in een shock-toestand worden opgenomen. De aanslag maakt deel uit van het zogeheten zomeroffensief waarin de ETA de afgelopen twee maanden het aantal aanslagen heeft opgevoerd.

Indiano was zes maanden geleden als niet-partijgebonden raadslid geïnstalleerd, nadat deze post door anderen uit angst voor de ETA was geweigerd. Het 29-jarige raadslid had dusver niet aan vergaderingen deelgenomen en had reeds te kennen gegeven dat hij niet wilde doorgaan in de politiek. Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, wordt algemeen aangenomen de ETA verantwoordelijk is.

De aanslag heeft de druk op de Baskisch-nationalistische partij PNV verder opgevoerd om het akkoord met de politieke aanhang van de ETA te verbreken. Zowel de regerende Partido Popular als de socialistische oppositie deed hiertoe gisteren andermaal een klemmend beroep op de PNV, de partij die minderheidsregering vormt in de Baskische regio. Deze partij heeft haar pact met de ETA, dat ten doel heeft de terreur te beëindigen in ruil voor de vorming van een onafhankelijke Baskische natie, eerder opgeschort maar weigert nog steeds de overeenkomst formeel op te zeggen.

De aanhoudende ETA-terreur heeft ook voor oplopende spanning gezorgd in Baskisch-nationalistische kring. Een groeiend aantal prominenten binnen de PNV heeft zich openlijk gekeerd tegen de strategie van partijleider Xavier Arzalluz om het pact in stand te houden. Arzalluz liet afgelopen vrijdag tijdens een partijbijeenkomst echter weten ,,dat op het schip de kapitein en niet de matrozen'' de dienst uitmaken. In zijn toespraak lanceerde de nationalistische leider ook een felle aanval op de leider van de Partido Popular (,,U kunt in de stront zakken'') en betitelde de media als ,,vijanden'' en ,,huurlingen''. Volgens Arzalluz ,,profiteert'' de Partido Popular van de golf van aanslagen en is ze er alleen op uit de PNV haar positie als regerende partij in Baskenland te ontnemen.