Erdal mag in België blijven

De Turkse activiste Fehriye Erdal moet voor een Belgische rechtbank verschijnen. Dat heeft de Belgische regering gisteren besloten. De regering geeft daarmee haar vruchteloze zoekpogingen naar een derde land voor Erdal op. Erdal, in september 1999 gearresteerd, wordt in België beschuldigd van bendevorming, inbreuk op de wapenwet, valsheid in geschrifte en heling. België heeft daar nooit werk van gemaakt, omdat Erdal, lid van een links-militante organisatie, in Turkije wordt gezocht voor de moord op een Turkse industrieel, en Turkije haar uitlevering eiste. België wees dat uitleveringsverzoek af omdat Erdal in Turkije de doodstraf kan krijgen. Maar de activiste kreeg geen asiel in België. Erdal verbleef bijna een jaar in de Belgische gevangenis. Deze week beëindigde zij een hongerstaking van 47 dagen toen zij op een onderduikadres onder huisarrest werd geplaatst.