Een evangelische actiefilm

`Professionals bouwden de Titanic, amateurs de ark van Noach', zo leert de ondergronds het ware geloof propagerende ex-televisieverslaggeefster Helen Hannah (Leigh Lawson) de kijkers in Revelation, een christelijk geïnspireerde science fiction-thriller uit Canada. In vergelijking met de door Billy Grahams organisatie geproduceerde, vaak door de EO herhaalde bioscoopfilms van weleer, heeft Revelation meer gevoel voor humor, en ontbeert alles wat je nobel of zijig zou kunnen noemen. Het is de Satan menens, dus hanteert regisseur André van Heerden de normen van de moderne actiefilm in het verbeelden van zijn werken en schuwt bloed, schietpartijen noch grimmige effecten.

Vergeleken met de high-tech van The Matrix en The End of Days is Revelation nog wel primitieve scheepsbouw, maar de evangelische jeugd heeft nu dan toch eindelijk de mogelijkheid om verantwoord naar de bioscoop te gaan. De al vorig jaar onopvallend op video uitgebrachte film Revelation wordt nu door het christelijk marketing- en evenementenbureau De Gospelbar alsnog in de Nederlandse bioscoop vertoond, in een tournee van dertien weken langs de belangrijkste steden, alleen in de eerste avondvoorstellingen op weekdagen.

Het is een pril begin, maar het producenten- en scenaristenduo Paul en Peter Lalonde is bezig een hele serie evangelische actiefilms tot stand te brengen. Het begon in 1998 met Apocalypse, waarin Helen Hannah in Israel getuige is van de komst van een valse Messias, die een nieuwe wereldorde creëert. In Revelation, deel twee van de serie, zijn aan het begin al miljoenen burgers van de One Nation Earth om zeep geholpen, en de christenen, die The Haters worden genoemd, houden zich schuil. Een agent van de valse Messias (Jeff Fahey), die de opdracht heeft om de laatste verzetshaarden uit te roeien, komt voor de keuze te staan: het accepteren van het teken van het beest of het eeuwige leven.

De film situeert die keuze op een dag des oordeels, wanneer alle aardbewoners een virtual reality-helm op moeten zetten, en door de duivel in eigen persoon verlokt worden. Ook deel drie, Tribulation, is inmiddels al klaar, en de vierde aflevering, Trials of Fire, is in aankomst.

De tijd dat de Evangelische Omroep zijn zendtijd op Radio 3 uitsluitend besteedde aan gezangen in het verzoekprogramma De muzikale fruitmand, is definitief voorbij. Zoals de evangelische rockmuziek op het eerste gehoor nauwelijks meer verschilt van zijn profane voorbeelden, zo rechtvaardigt de positieve inhoud kennelijk nu ook het bekijken van een actiefilm met pistolen en guillotines. Het is de vraag of heel evangelisch Nederland daar al klaar voor is: een film als Revelation komt vooral uit de radicale vleugel van de beweging, die het gezag van de traditionele kerken, gepersonifieerd door een valse messias, bijna gelijk stelt aan het werk van de duivel. We wachten met spanning af of de EO het zal aandurven de Canadese serie films uit te zenden.

Revelation. Regie: André van Heerden. Met: Jeff Fahey, Nick Mancuso, Carol Alt, Leigh Lawson. In: Pathé Arena, Amsterdam (ma di wo), daarna tournee langs onder meer Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Groningen, Utrecht en Leeuwarden. Ook uitgebracht op huurvideo door Laurus Entertainment.

    • Hans Beerekamp