Credit Suisse wil DLJ kopen

Er is vergevorderd overleg over de overname door de Zwitserse bank Credit Suisse van de Amerikaanse zakenbank Donaldson Lufkin & Jenrette (DLJ). DLJ's huidige eigenaar, de Franse verzekeringsgigant Axa, vraagt volgens ingewijden 12,5 miljard dollar voor de Amerikaanse zakenbank.

Credit Suisse is de op een na grootste Zwitserse bank. Vorige maand kocht de grootste Zwitserse bank UBS AG de zakenbank Paine Webber Group voor 12 miljard dollar. UBS had toen al in de VS de financiële instellingen Dillon Read en S.G. Warburg in handen.

Het aandeel van DLJ steeg gisteren met meer dan een kwart nadat het overnameoverleg tussen voornaamste eigenaar Axa en aspirantkoper Credit Suisse werd onthuld door de nieuwsdienst van Dow Jones. DLJ kampte het afgelopen jaar met matige beursprestaties omdat de zakenbank zich met name concentreerde op de momenteel slecht renderende `risicovolle obligaties' en de riskante `overnamebusiness met geleend geld'.

Woordvoerders van de genoemde partijen weigeren commentaar op de overnamebesprekingen. DLJ zou worden ondergebracht bij Credit Suisse First Boston (CSFB). De grote aandeelhouders van DLJ, die met elkaar 70 procent in handen hebben, zouden de helft van de overnamesom in contanten krijgen en de andere helft in aandelen.

De resterende aandeelhouders zouden volgens de niewsdienst van Dow Jones 90 dollar in contanten krijgen voor elk stuk dat ze hebben. Door de transactie wordt Credit Suisse First Boston een grote onder de Amerikaanse zakenbanken.