Boonstra weg, Philips wijzigt top ingrijpend

Cor Boonstra treedt komend voorjaar af als bestuursvoorzitter van Philips. Hij wordt bij het elektronicaconcern opgevolgd door de relatief onbekende Gerard Kleisterlee, die sinds begin dit jaar lid is van de raad van bestuur.

Dit heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt. De benoeming van de 53-jarige Kleisterlee is niet zonder slag of stoot gegaan. Philips-bestuurder Adri Baan (57), die de divisie consumentenelektronica leidt en wiens naam circuleerde als mogelijke opvolger van Boonstra, treedt per eind maart af. Een woordvoerder van het concern bevestigde dat Baans vertrek ,,niet los gezien kan worden'' van de benoeming van Kleisterlee. Deze elektrotechnisch ingenieur werkt al 26 jaar bij Philips, maar stond tot voor kort weinig in de schijnwerpers. Sinds januari 1999 is hij directeur van Philips Components, de divisie die beeldbuizen en monitors produceert. Vanaf 1 september wordt Kleisterlee al operationeel verantwoordelijk als chief operating officer.

De 62-jarige Boonstra trad in 1996 aan als opvolger van Jan Timmer, die het Philips-concern hard saneerde na het bewind van zijn voorgangers Dekker en Van der Klugt. Onder Boonstra, afkomstig van het Amerikaanse Sara Lee (onder meer Douwe Egberts), ontdeed Philips zich van slechtlopende onderdelen, werden de financiële prestaties verbeterd en verhuisde het hoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam. Boonstra was bij zijn aantreden van plan begin 1999 op te stappen. Dat lukte niet omdat er geen geschikte opvolger was te vinden. Een mogelijke kandidaat, Roel Pieper, stapte in mei vorig jaar onverwachts op.

Het aandeel Philips reageerde vanmorgen op de beurs met een koersdaling van 3 procent op het onverwachte nieuws over Boonstra's vertrek. Onder diens bewind maakte het aandeel, dat begin jaren negentig nog op een dieptepunt belandde, een ongekende bloei door. Na het afstoten van verliesgevende activiteiten (Superclub, Grundig) en de verkoop van platenmaatschappij Polygram en van de belangen in ASM Lithography beschikt Philips over een sterke financiële positie.

Voorzitter Ad Verhoeven van vakbond de Unie noemt de benoeming van Kleisterlee een goede keuze. ,,Het is een sterke bestuurder, een sterke persoonlijkheid net als Boonstra. Deze benoeming van iemand van binnen het bedrijf zal rust brengen in de organisatie. Philips staat voor een paar belangrijke beslissingen, met overnames of fusies voor de divisies mobiele telefoons en halfgeleiders.''

VERTREK BOONSTRA: pagina 15