`Bemanning Koersk wordt geborgen'

Rusland wil eind september met behulp van Noorse duikers beginnen met de berging van de lichamen van de 118 bemanningsleden van de gezonken kernonderzeeër Koersk. Dat meldde gisteren vice-premier Ilja Klebanov. In Noorwegen zei men in een reactie nog niets van een bergingsoperatie te weten. Klebanov zei ook dat over een jaar wordt begonnen met het lichten van het wrak van de Koersk. Amerikaanse deskundigen meldden gisteren uit sonarbanden te hebben geconcludeerd dat de Koersk is gezonken na de explosie van een defecte torpedo. Een Amerikaanse onderzeeër in de Barentsz-Zee legde op 12 augustus twee explosies vast. Na bestudering van de banden is vastgesteld dat bij het afvuren van de torpedo eerst de torpedobrandstof en even later de explosieve lading is geëxplodeerd, waarna de Koersk zonk.