Zwaar verlies voor de bridgevrouwen

Op de tweede dag van de Bridge Olympiade heeft het Nederlands vrouwenteam een zware nederlaag geleden tegen Egypte. Het verlies (6-24) tegen de middenmoter was een daverende verrassing. Martine Verbeek, die een dag eerder nog op briljante wijze een slem had thuisgebracht, kon op haar verjaardag de inspiratie niet vinden tegen de zwakke tegenstander.

De Nederlandse vrouwen kunnen zich een of twee misstappen veroorloven. Een plaats bij de eerste acht in de groep is voldoende voor kwalificatie voor de volgende ronde en het moet wel heel raar lopen als de regerend wereldkampioen die niet haalt. Het Nederlandse open team speelde gelijktijdig tegen Guadeloupe, een team waartegen je moet uithalen om mee te draaien boven in de groep. De Nederlanders lieten het echter afweten tegen deze kleine bridgenatie.

Het zag er lange tijd naar uit dat de Nederlandse mannen, net zoals de vrouwen, tegen een zware nederlaag zouden aanlopen. Zo boden en maakten de spelers uit Guadeloupe een volstrekt normaal schoppenslem, dat op de andere tafel door Huub Bertens en Bart Nab jammerlijk werd gemist. Door wat kunst- en vliegwerk sleepte Nederland in de tweede fase van de match nog een gelijkspel uit het vuur. Geen resultaat om trots op te zijn en eigenlijk een duidelijk signaal om ook tegen zwakkere broeders alert te blijven. De omstandigheden voor de mannen zijn aanzienlijk zwaarder dan voor de vrouwen. De onderlinge verschillen zijn kleiner en plaatsing voor de volgende ronde is alleen weggelegd voor de bovenste vier.

Er is nog weinig lijn te ontdekken in de uitslagen. Een aantal sterke landen staan nog niet boven in de ranglijsten. Dat komt vooral omdat ze nog een hele reeks zwakke teams ontmoeten. Aan het eind van de week zal het zonder twijfel duidelijk zijn wie zich mag gaan opmaken voor de knock-out fase.

Het Nederlandse Universiade-team, vooraf aangemerkt als een uitgesproken medaille-kandidaat, kon de averij die het zondag had opgelopen, op maandag goed herstellen. Tegen zwakke teams werd maximale winst geboekt evenals tegen concurrent Frankrijk. Non-playing captain Koos Nobel heeft nog alle vertrouwen: ,,We staan nu vijfde en de sterren staan gunstig. Ze (het team) bieden een onwaarschijnlijk scherp slem dat er vanwege een gelukkige kaartverdeling nog in zit ook.''

    • Jan van Cleeff