Vertraging in proces Lockerbie

Het Lockerbieproces heeft opnieuw vertraging opgelopen door onenigheid tussen aanklagers en verdediging over het vrijgeven van geheime CIA-telexen.

In de telexen, verstuurd van de Amerikaanse ambassade op Malta naar het CIA-hoofdkwartier in Washington, wordt verslag gedaan van gesprekken met Abdul Majid Giaka, een overloper van de Libische geheime dienst. De voormalige geheim agent is een van de `kroongetuigen' in het proces tegen twee Libiërs die worden verdacht van de bomaanslag op een PanAm Boeing 747 in 1988 boven het Schotse plaatsje Lockerbie.

Het Schotse openbaar ministerie had de telexen vorige week in zwaar `geredigeerde' vorm als bewijsstukken ingebracht. Dit leidde tot luid protest van de advocaten van de twee Libiërs, die evenmin genoegen namen met een tweede versie, die de Schotse Kroon eind vorige week vrijgaf. Gisteren presenteerde aanklager Colin Boyd de laatste versie, waarin volgens hem slechts ,,enkele passages'' zwart zijn gemaakt. Volgens Boyd is dit gebeurd om de identiteit te beschermen van ,,enkele personen wier leven anders gevaar zou lopen''. Volgens Boyd is het voor het eerst dat de CIA voor een rechtszaak buiten de VS een dergelijke openheid betracht. Zo zou de laatse versie van de telexen preciese gegevens bevatten over de betalingen die overloper Giaka voor zijn diensten ontving. Na het betoog van aanklager Boyd werd het proces opnieuw geschorst, om de verdedigers de kans te geven te overleggen met hun cliënten. Richard Keen, advocaat van Al- Amin Khalifa Fhima, zei dat eerst een aantal ,,zaken'' moet worden geregeld voordat de CIA-documenten als bewijs kunnen worden ingebracht. Zo zou de verdediging vóór Giaka's verhoor willen spreken met personen die in de laatste versie van de telexen worden genoemd.

Door alle vertraging zal Giaka, die sinds 1991 in een Amerikaans getuigenbeschermingsprogramma zit, waarschijnlijk pas volgende week als getuige optreden. Sinds vorige week zijn op Kamp Zeist verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht, waaronder een verbod om op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis te filmen. Het Schotse OM wil echter niet ingaan op de vraag of Giaka zich al in Kamp Zeist bevindt.