UPSETTER

The Complete UK Upsetter Singles Collecton. Volume 3 schept verwarring. Wie de eerste van de twee cd's met reggae-nummers opzet, denkt even dat het rechterkanaal van zijn stereo-installatie het heeft begeven. Alleen uit het linkerkanaal klinkt een stem die zegt: `So you come to mash up the town? Well, you're in a tight spot, amigo!' Maar dan begint in het rechterkanaal een strompelend gitaarje te spelen, gevolgd door een hortend orgeltje en een donkere bas. Links begint ook orgeltje een simpel melodietje te spelen, rechts komt er een gammele piano bij en een hobbelende blazer. En tussendoor blijft de stem links maar roepen: `Tight Spot'

`Tight Spot' is karakteristiek voor het derde deel van de verzameling singles die van het reggae-label Upsetter zijn uitgebracht. Upsetter was de onderafdeling van Trojan Records, bedoeld om de voortbrengselen van de Jamaicaanse producer Lee Perry op uit te brengen. Een extreme scheiding van de twee stereokanalen is een van de kenmerken van veel producties van de bij leven al legendarische Perry: zang klinkt bijvoorbeeld uit de ene en de volledige begeleiding uit de andere. Vooral op de koptelefoon levert dit een vreemde ervaring op. Jammer genoeg kennen de nummers op de tweede cd een minder extreme stereo-scheiding en klinken ze iets gewoner.

Perry had in Kingston een platenwinkel waar hij zijn producten verkocht. Maar hij stond zelf zelden achter de toonbank en bracht het grootste gedeelte van zijn tijd door in de studio met reggae-muzikanten als Bob Marley, Val Bennett en Dennis Alcapone. Op het derde deel van The Complete UK Upsetter Singles Collection staan al Perry's singles die in de jaren 1970-71 zijn uitgebracht. Nog meer dan op de eerste twee delen van deze schitterende serie is Lee Perry in al zijn glorie te horen: rauw, primitief, gammel en tegelijk subtiel, helder en vindingrijk.

De twee cd's maken weer eens duidelijk dat het geen toeval was dat van de talloze reggae-muzikanten het Bob Marley was die door Chris Blackwell, baas van het Island-label, werd `ontdekt' en tot wereldster uitgroeide. Zijn nummers, zoals `Little Axe', zijn het mooist. Maar Bob Marley is wel een primus inter pares: alle nummers op deze twee cd's zijn geweldig. En vooral hebben ze allemaal dat fantastische Perry-geluid, waardoor je graag voor lief neemt dat veel nummers nog een of zelfs twee keer in een instrumentale versie worden herhaald.

The Complete UK Upsetter Singles Collecton. Volume 3 (Trojan Records)

    • Bernard Hulsman