Tie en AND zien af van samengaan

Softwarebedrijf Tie ziet af van de voorgenomen overname van de elektronische uitgever AND. Dat hebben de twee bedrijven gisteravond bekendgemaakt.

Volgens AND en Tie zijn niet voldoende voordelen te behalen door een fusie. Beleggers straften de beide bedrijven vanochtend hardhandig voor het afbreken van de onderhandelingen: beide fondsen moesten zo'n 14 procent inleveren.

Dick Raman, bestuursvoorzitter van Tie, zei vanochtend dat de onderhandelingen uiteindelijk zijn stukgelopen op een converteerbare obligatie van AND. ,,Als we AND hadden overgenomen, hadden we bovenop de overnameprijs in één keer nog eens 50 miljoen gulden moeten aflossen. De voordelen van een overname waren niet zodanig dat die de extra prijs rechtvaardigen.'' Raman zegt dat Tie nu op zoek gaat naar andere overnamekandidaten, met name in Nederland en Europa.

De software van Tie maakt het voor bedrijven mogelijk elektronische transacties uit te voeren. AND exploiteert een aantal grote elektronische databanken met adressen, wegennetwerken en vluchtgegevens, en de technologie om daar gegevens uit te halen. Volgens een woordvoerder van AND kon de elektronische uitgever met name op het gebied van internet en WAP (draadloos uitwisselen van gegevens) weinig aansluiting vinden met Tie.

De eerste besprekingen over krachtenbundeling van Tie en AND dateren van juni. Toen meldde Tie zich als geïnteresseerde bij AND. Omdat Tie op de beurs ongeveer vier keer zo veel waard was als AND, zou een fusie feitelijk neerkomen op een overname van de uitgever door het softwarehuis. Op dat moment stond AND ook in de belangstelling van het Zwitserse automatiseringsbedrijf Distefora. De Zwitsers zagen begin juli van overname af.

Tegelijk met de bekendmaking van het staken van hun fusiebesprekingen presenteerden AND en Tie gisteren hun jongste resultaten. Tie is in de periode april-mei in de rode cijfers beland. Het verlies bedroeg 4,6 miljoen euro (10,1 miljoen gulden), waar een jaar eerder nog 560.000 euro werd verdiend. Tegelijkertijd nam de omzet van het softwarebedrijf met 86 procent toe tot 3,1 miljoen euro (6,8 miljoen gulden).

AND presenteerde over de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 12,4 miljoen euro. Zonder bijzondere baten, vooral uit verkoop van een dochterbedrijf, zou het resultaat 14,9 miljoen euro lager zijn uitgevallen. Het nettoverlies uit gewone bedrijfsuitoefening kwam uit op 2,5 miljoen euro (5,5 miljoen gulden), waar een jaar eerder nog 168.000 euro werd verdiend. De omzet daalde tegelijkertijd van 15 naar 13 miljoen euro.