Stockholm doet bod op Britse beurs

Het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen heeft vandaag zoals verwacht een vijandig overnamebod uitgebracht op de London Stock Exchange (LSE), het Britse beursbedrijf.

Olof Stenhammar, voorzitter en oprichter van OM, noemde zijn nieuwe bod van 808 miljoen pond (bijna drie miljard gulden) ,,substantieel'' en ,,steekhoudender'' dan de eerder aangekondigde fusie van de LSE met de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX. De LSE wees vrijdag een eerder vriendelijk bod van OM af als ,,bespottelijk''.

Het Zweedse bod zou de leidinggevende positie van de LSE in Europa volgens de OM-voorzitter garanderen door het samenbrengen van twee ,,complementaire bedrijven''. Het zou bovendien eenvoudiger zijn door het behoud van het Britse controleregime op de LSE. OM bezit en exploiteert de relatief kleine beurs van Stockholm en een reeks gespecialiseerde beurzen in Scandinavië en Londen. OM, beurswaarde ruim 9 miljard gulden, verkoopt ook handels- en orderverwerkingssytemen in het Verre Oosten, de Verenigde Staten en Australië.

De LSE herhaalde vanochtend dat het voorstel ,,minder aantrekkelijk'' was dan de iX-plannen, maar zei tevens het Zweedse plan verder te zullen bezien.

Volgens Stenhammar is de geplande iX gebaseerd ,,op het achterhaalde concept van het samenvoegen van twee nationaal opgezette operaties dat beperkt rekening houdt met de technologische en commerciële veranderingen in de wereldwijde aandelenmarkten.''

De eigenaars van de Londense en Frankfurter beurzen moeten op 14 september stemmen over het iX-plan. Alleen als Britten en Duitsers elk met ten minste driekwart vóór de fusie stemmen, kan die doorgaan. Maar ook zonder het Zweedse bod was de fusie al omstreden. Hoewel de LSE heeft verzekerd dat de stemming gewoon doorgaat, wordt uitstel waarschijnlijker.

Deutsche Börse gaf vanochtend nog geen commentaar op het Zweedse plan. Gisteren liet Frankfurt weten de Britten te willen bijstaan door concessies te doen in de eigendomsverhoudingen binnen de nieuwe iX, die gunstiger zouden uitpakken voor de Britten. Maar vanochtend werd in Londen gespeculeerd dat de Börse een eigen bod voorbereidt op de LSE. Ook wordt rekening gehouden met Amerikaanse gegadigden, zoals de technologiebeurs Nasdaq.