SOEP EN SALADE MET STILTON

De grootste bedreiging van de zestigduizend Britse pubs is niet de evolutie tot restaurant of de verandering van de menukaart. De Volkskrant wist onlangs te melden dat pubs in handen vallen van ketens die de eigen panden met een en dezelfde naam tooien. Smakeloze namen, zo vindt een pub-lievende belangenorganisatie en de minister van Cultuur is het met hen eens. Want zeg nou zelf: Rattle and Ham, Dog and Donut en Rat and Parrot, dat klinkt toch vulgair? Dan liever The Black Horse, The Red Lion en Queens Head, de top-drie van de klassieke namen. Ik zet de strijd van de minister tegen het barbarisme, tegen de teloorgang van volkscultuur, hier kracht bij met twee laatste pubgerechten waarin de kaas Stilton figureert.

Voor de soep: maak de bleekselderij schoon, was de stengels en snijd ze in smalle repen. Bewaar mooie blaadjes. Kook de bleekselderij in driekwart liter water met bouillontablet in een kwartier gaar. Pureer ze uiterst fijn met een staafmixer of in een keukenmachine. Schenk de puree desgewenst door een zeef terug in de pan. Verkruimel de meeste kaas boven de puree en roer de kruimels tot ze zijn opgelost. Breng de soep met peper op smaak. Zout is vanwege de Stilton waarschijnlijk niet nodig. Roer van het vuur af room door de soep of schep in elk bord met soep een lepel crème fraîche. Garneren met de overige kruimels kaas, stukjes walnoot en een blad bleekselderij. Eenzelfde soep kan ook gemaakt worden van gepureerde broccoli.

Voor de salade (voorgerecht of lunch voor vier mensen): snijd twee plakken bacon in stukjes en bak die in een koekenpan in een klontje boter lichtbruin en knapperig. Schep de bacon uit de pan. Hak twee tot drie eetlepels wal- of pecannoten grof en bak de korrels kort in het achtergebleven vet in de pan. Roer een dressing van 1 1/2 eetl. witte wijnazijn, 1 theel. mosterd, 1 eetl. verkruimelde Stilton, 5 eetl. olijfolie en zout en peper. Schep de dressing in een kom door gemengde ijsbergsla uit twee zakjes. Verdeel de sla over vier borden. Garneren met spekjes, noten en stukjes Stilton. Voor vegetariërs: zongedroogde tomaat of avocado in plaats van bacon.

    • Annelène van Eijndhoven