Snelheidsbelasting

Enkele hoogleraren maken zich zorgen over de verkeersveiligheid omdat de Nederlandse automobilist niet erg onder de indruk lijkt te zijn van boetes voor snelheidsovertredingen en ze als `snelheidsbelasting' beschouwt. Een groot deel van de Tweede Kamer heeft zich achter hen geschaard. Men vergeet echter dat de overheid zelf deze onverschilligheid in de hand werkt.

In mijn omgeving worden flitspalen niet zozeer geplaatst waar het gevaarlijkst gereden wordt, maar waar ze het meeste opbrengen, bijvoorbeeld aan invalswegen van de bebouwde kom, waar de weg gescheiden rijbanen heeft en het zijwegverkeer door stoplichten of zelfs ongelijkvloerse kruisingen geregeld wordt. Op zulke plekken boetes voor 10 km/h te hard rijden geven, is misschien goed voor het milieu en de rust van de omwonenden, maar met verkeersveiligheid heeft het weinig te maken. Een automobilist die de boetes ziet als snelheidsbelasting heeft het dus prima begrepen.

    • Kees Huizing