Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over incontinentie, een ziekte waar niemand over durft te praten. Vaak weten artsen ook niet hoe ze hun patiënten kunnen helpen. Verder aandacht voor de Nederlandse filmindustrie en misbruik van WAO-uitkeringen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de sigarettenindustrie die steeds meer claims van rokers te verwerken krijgt. Ned.1, 20.30-21.01u.

Nova. Onder meer een reportage over de sluiting van Huis Doorn, de laatste verblijfplaats van de Duitse keizer Wilhelm II. Staatssecretaris Van der Ploeg trekt de subsidie in omdat hij de collectie in het kasteel niet bijzonder genoeg vindt. Ned.3, 22.34-22.54u.

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt: Sturm über die Savanne. Over de afwisseling van de seizoenen in tropisch Afrika, waar een korte maar intensieve regentijd wordt afgewisseld met een lange periode van droogte. ZDF, 20.15-21.00u.

Koplopers. Portretten van prinses Diana en haar minnaar Dodi El Fayed die in 1997 zijn omgekomen. VRT, 21.05-21.55u.

Horizon. De laatste 130 jaar zijn drie kleinere meteorieten op aarde ingeslagen. Enorme asteroïde-botsingen zoals die waardoor de dinosauriërs uitstierven, zijn uitermate zeldzaam. Niettemin wordt voorspeld dat juist zo'n asteroïde binnen nu en vijftig jaar de aarde zal raken. BBC2, 22.00-22.50u.

37°. In Duitsland worden jaarlijks 50.000 kinderen het slachtoffer van een verkeersongeval. Volgens officiële cijfers is 83 procent van de kinderen hiervoor zelf verantwoordelijk. In hoeverre kan een kind echter onoplettendheid verweten worden? ZDF, 22.15-22.45u.

Hypotheticals. Over dilemma's binnen de Britse gezondheidszorg. BBC2, 0.20-1.20u.

The History Channel: Geschichte erleben. In 1629 verging het VOC-schip de Batavia voor de westkust van Australië. Een groot aantal schipbreukelingen wist een paar koraaleilandjes te bereiken. Terwijl kapitein Pelsaert met een sloep naar Java zeilde om hulp te halen, stelde zijn plaatsvervanger Cornelisz een waar schrikbewind in. Daar kwam een einde aan toen Pelsaert terugkeerde met hulp. ZDF, 0.30-1.15u.

AMUSEMENT & DRAMA

Markant Nederland. In deze aflevering van Nederland gezien door de ogen van bekende Nederlanders, vaart zanger Marco Borsato door de grachten van Alkmaar. Ned.1, 18.57-19.28u.

Ivo op reis. In deze aflevering die in het teken van de natuur staat, onder meer cabaretière Jetty Mathurin op zoek naar weidevogels, Bart Chabot bij het Haringvliet, Nelly Frijda op de Veluwe en Rob de Nijs in een muzikale ode aan de natuur. Ned.2, 19.00-20.22u.

De juiste maat. Tragikomedie van Heddy Honigmann waarin gedurende enkele dagen Louise wordt gevolgd in haar verlangen naar de liefde van haar minnaar Arne. Ned.3, 19.54-20.49u.

. Warriors. Slot van een 3-delige Engelse dramaserie over Britse VN-militairen in Bosnië. Als hun missie erop zit, gaan de militairen terug naar Engeland. Eenmaal thuis hebben ze allemaal grote aanpassingsproblemen. Ned.1, 21.31-22.28u.

De Bitterzoet. Film-bewerking van een toneelstuk van Dennis Potter waarin het schijnbare evenwicht binnen een gezin waarvan de dochter comateus is, wordt verstoord door een demonische indringer. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.07-0.25u.

SPORT

Zembla: Doping. Om dopingmisbruik op de Olympische Spelen van Sydney te voorkomen heeft het Internationaal Olympische Comité een anti-dopingbureau ingesteld. Inspecteurs controleren onaangekondigd sporters tijdens de training. In deze uitzending ook aandacht voor `genetische doping' waarmee sporters in de toekomst zullen gaan experimenteren. Ned.3, 21.17-22.00u.

Op weg naar Sydney. In deze afleverin vertellen de volleyballers Ron Zwerver en Bas van de Goor over o.a. de komende Spelen, het leven na het volleybal en de studie sportmanagement. RTL5, 22.45-23.15u.

Die ZDF-dokumentation. Reportage over het gebruik van anabole steroïden door topsporters. ZDF, 22.45-23.15u.

FILM

. Sale comme un ange (Catherine Breillat, 1991, Frankrijk). Tweede speelfilm van regisseuse van 36 filettes vertoont opmerkelijke benadering van seksuele lust en mannelijke minachting voor vrouwen. Afgejakkerde politie-inspecteur Claude Brasseur verleidt veel jongere vrouw (Lio) van collega Nils Tavernier (zoon van regisseur Bertrand). TV5, 18.15-20.00u.

Purple Hearts (Sidney J. Furie, 1984, VS). De Vietnamoorlog dient als achtergrond voor deze melodramatische liefdesgeschiedenis tussen arts en verpleegster. Veronica, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

Bámbola (J.J. Bigas Luna, 1996, Spanje/Italië/Frankrijk). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.00-0.35u.

Black Sheep (Penelope Speeris, 1996, VS). Slappe komedie met de in 1997 aan een overdosis gestorven Chris Farley als het hopeloze broertje van een gouverneur op verkiezingscampagne. Zijn rampzalige gedrag is niet bevorderlijk voor de politieke geloofwaardigheid van zijn broer. BBC1, 0.20-1.50u.

Bugles in the Afternoon (Roy Rowland, 1952, VS). Routineuze western speelt zich af in de Amerikaanse Burgeroorlog, maar de hoofdtoon wordt gevormd door de rivaliteit tussen een soldaat en een legerkapitein in de liefde. Morgen, BBC2, 12.00-13.25u.

The French Line (Lloyd Bacon, 1953, VS). Muzikale komedie aan boord van een cruiseschip. Morgen BBC2, 14.40-16.20u.

Prehysteria II (Albert Band, 1994, VS). Een archeoloog laat per ongeluk wat dinosauriër-eieren achter bij een boerengezin. Morgen, SBS6, 14.45-16.05u., met reclame.