Sabena in crisis, `continuïteit niet in gevaar'

De situatie van Sabena is `kritiek', maar het voortbestaan van de Belgische luchtvaartmaatschappij is niet in gevaar, zo heeft de directie verklaard. Wel is er een snelle herstructurering nodig om weer winstgevend te worden.

Sabena bracht dit gisteravond in een persbericht naar buiten na overleg tussen directeur C. Müller en de vakbonden. De bijeenkomst was een reactie op de uitspraken van Müller in twee verschillende kranten. In de Duitse versie van The Financial Times zei Müller gisteren te twijfelen aan de toekomst van zijn bedrijf: ,,Als wij tegen het einde van de winter geen duidelijke voortgang hebben bereikt, dan moet de vraag gesteld worden of Sabena nog wel een reden van voortbestaan heeft.'' Het overleg over de ophanden zijnde reorganisatie met de vakbonden zal de komende weken doorgaan.

Sabena presenteerde vorige week een verzesvoudigd verlies in de eerste helft van dit jaar naar 185 miljoen gulden ten opzichte van de eerste helft van 1999.

In de Zwitserse krant Sonntagszeitung zei de in augustus aangetreden directeur van Sabena met SAir Group te onderhandelen over 15 procent aan eigen vermogen, wat neerkomt op ruim een half miljard gulden om het voortbestaan van Sabena te garanderen. Een woordvoerder van de SAir Group – die 49,5 procent in de verliesmakende Belgische maatschappij heeft – , zegt Müller te steunen in zijn poging Sabena winstgevend te maken, maar voegt daar aan toe dat dit een zaak van Müller is.