Pretbox 4

De vergelijking die Roel Janssen maakt tussen de fiscale behandeling van een verhuurd huis voor en na `2001' gaat mank door onrealistische aannames. Ik beperk mij tot de hoofdaanname van zijn rekenvoorbeeld, dat een huis of appartement van 5 ton een huuropbrengst van 50.000 gulden per jaar heeft, dat wil zeggen 10 procent ofwel 1,7 maal de hypotheekrente uit zijn voorbeeld. En dat netto, inclusief de onvermijdelijke leegstandtijd tussen huurders. Ik heb recentelijk zowel de huur als de koopmarkt verkend op zoek naar woonruimte voor een familielid, en heb ervaren dat door de prijsstijgingen van de huizen in de laatste jaren, die niet gepaard is gegaan met een evenredige stijging in de huurprijzen, een rendement bij verhuur van 6 tot 8 procent veel realistischer is. Dan blijft van het `oneigenlijke' voordeel in het nieuwe stelsel niet veel over.

    • Dr R.J. Murris den Haag