OP DE SET VAN `RUSSEN'

Drie jaar is er aan gewerkt. Aan de nieuwe Nederlandse politieserie Russen die de KRO vanaf 15 september uitzendt. En dan ook nog eens met zes schrijvers; Simon de Waal, Stan Lapinsky, Addy Weijers, Albert ter Heerdt en Pieter de Vos. ,,Ja'', zegt nummer zes, Dick van den Heuvel, ,,dat is behoorlijk veel. Maar dat wilde de KRO ook. Natuurlijk is het amusement, maar ze vinden dat het wel iets te melden moet hebben. Het moet inhoud hebben, iets zeggen over de maatschappij. Daar willen wij ook voor vechten, hoe moeilijk het soms ook is een diepere lading met amusement te combineren.''

Het schrijverscollectief heeft lange gesprekken gevoerd met KRO-directeur Ton Verlind, over de vraag wat er `KRO' is aan Russen. Van den Heuvel: ,,De KRO is traditioneel sterk in journalistiek, de omroep wil midden in de samenleving staan. Toen hebben we gezegd: laten we dan ook de serie op die manier opbouwen. Bijvoorbeeld door je af te vragen, als er een sigarenboer is doodgeschoten in Amsterdam, wat voor gevolgen dat heeft voor zijn familie. Voor de dader. Wat gebeurt er in zo'n buurt als de jongen vrijkomt. Wat gebeurt er als een meisje wordt doodgestoken in een bos vlakbij een asielzoekerscentrum. Wat betekent dat voor de politieagenten die met de zaak bezig zijn. Als schrijver doe je iets met nieuws dat je opvalt in de media.''

Russen wil realistisch zijn, zegt Van den Heuvel. Daarmee heeft het volgens hem een wezenlijk ander karakter dan een serie als Baantjer, die veel meer geromantiseerd is. ,,Baantjer speelt in een verzonnen wereld. In een sprookjesachtig Amsterdam. Dat kun je al zien aan de openingsbeelden, en horen aan de openingsmuziek. Onze hoofdpersonen zijn geen sprookjesfiguren, maar karakters die soms twijfelen. Baantjer doet dat nauwelijks.''

Al met al hebben de schrijvers door de intensieve voorbereiding veel meer tijd in het script gestoken dan vooraf was geraamd, zegt Van den Heuvel. ,,Als je ergens met zijn zessen aan werkt, maakt dat de spoeling dun. In feite zijn we er bij in geschoten. Maar dat is altijd als je iets maakt voor de publieke omroep. Maar dat geeft niet. Want de artistieke beloning is ook weer veel hoger.''

(Op de foto de crew van de politieserie `Russen' op een locatie in Amsterdam West. Tekst Japke-D. Bouma, foto Maurice Boyer)