Nu Amerikaan ontvoerd door Abu Sayyaf

De rebellen van Abu Sayyaf hebben in het zuiden van de Filippijnen een nieuwe gijzeling uitgevoerd, waarvan een jonge Amerikaan het slachtoffer is geworden. Het zou gaan om de 24-jarige Jeffrey Edwards Craig Schilling, afkomstig uit San Francisco, die in dienst zou zijn van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De nieuwe ontvoering werd vanochtend gemeld aan een lokaal radiostation in het zuiden van de Filippijnen, en het bericht werd later in de middag bevestigd door een Filippijnse regeringswoordvoerder. De Amerikaanse ambassade in Manila zei vanochtend nog niet over informatie te beschikken over een nieuwe ontvoering en dat de zaak zal worden onderzocht.

Volgens de opbeller, die zich bekendmaakte als Abu Sabaya, een woordvoerder van de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf, werd de Amerikaan gisteren ontvoerd in de stad Zamboanga en is hij inmiddels overgebracht naar het eiland Jolo, waar de rebellen nog steeds een groep buitenlanders gevangen houden. Juist vanochtend kwamen zes ex-gijzelaars aan in de Libische hoofdstad Tripoli, die de afgelopen dagen na bemiddeling door Libië waren vrijgelaten.

De woordvoerder van Abu Sayyaf zei dat de Amerikaan wordt geëxecuteerd als niet een aantal eisen wordt ingewilligd, zoals de vrijlating van de daders van de bomaanslag in 1993 op het World Trade Centre in New York.