`Nog twee jaar gebruik landbouwgif'

Boeren zouden nog maximaal ,,een à twee jaar'' mogen doorgaan met het gebruik van enkele zeer milieuverontreinigende bestrijdingsmiddelen. Het huidige kabinetsvoorstel, waarin boeren maximaal zes jaar de tijd krijgen, is ,,onaanvaardbaar''.

Dat heeft Kamerlid Jaap Jelle Feenstra (PvdA) vanmorgen voorgesteld om de patstelling te doorbreken die in de Tweede Kamer rond de bestrijdingsmiddelen dreigt te ontstaan. Een minderheid van de Kamer (PvdA, SP en GroenLinks) wil een direct verbod op elf omstreden middelen. Precies de helft (VVD, CDA en de kleine christelijke partijen) wil de boeren en tuinders een overgangsperiode van maximaal zes jaar gunnen. De middelen zouden oorspronkelijk vanaf begin dit jaar verboden zijn, maar de Kamer pleitte voor een tijdelijk uitstel in verband met de zogenoemde landbouwkundige onmisbaarheid van de middelen.

D66 besloot vanmiddag het wetsvoorstel van minister Pronk in de huidige vorm niet te steunen. De fractei bereidt een amendement voor dat nauw aansluit bij het voorstel van Feenstra. De steun van coalitiepartij D66 is voor zowel Pronk als Feenstra cruciaal, want die bepaalt de meerderheid of het staken van de stemmen.

PvdA'er Feenstra, vorige week nog fel gekant tegen een verlenging van de gebruikstijd, wil met zijn voorstel de middelen nog maximaal twee jaar toe te laten ,,een compromis bereiken''. De huidige wetswijziging komt dan te vervallen. Feenstra vindt de situatie in de Kamer ,,te bedreigend''. ,,Ik wil onze vrienden van D66 graag aan de kant van de innovatieve en milieubewuste partijen houden, vandaar dit voorstel'', aldus Feenstra. ,,We willen eigenlijk direct van het gif af, maar ik kan me in deze situatie vinden, het is een kortere remweg'', zegt Feenstra. Hij wijst erop dat in het huidige kabinetsvoorstel ook andere giftige landbouwmiddelen, die tot 1994 zijn toegelaten, langer gebruikt mogen blijven. ,,Deze pesticiden zijn toegelaten voor tien jaar, maar kunnen door de huidige wet opnieuw beoordeeld worden en langer gebruikt worden.'' Volgens hem hebben boeren en tuinders genoeg tijd gehad over te schakelen op alternatieven. Ook D66 wil het aantal bestrijdingsmiddelen dat langer gebruikt mag worden, beperken tot elf. Wel is inmiddels duidelijk dat het debat over de wetswijziging deze week nogmaals in de Kamer behandeld zal worden. Waarschijnlijk stemt de Kamer pas volgende week over het wetsvoorstel.

STEMMING www.nrc.nl/DenHaag