Nieuwe tennishelden

Nu het vertrek van de populaire Amerikanen Pete Sampras en Andre Agassi naderbij komt, vindt de ATP het tijd om hun nieuwe helden te lanceren. Met een verwijzing naar het vrouwentennis waar de nieuwe generatie al de macht heeft veroverd, worden de kampioenen van de toekomst voorgesteld met de slogan `New Balls Please'.

De Duitser Tommy Haas (22), de Australiër Lleyton Hewitt (19), de Ecuadoriaan Nicolas Lapentti (24), Braziliaan Gustavo Kuerten (23), de Spanjaard Juan Carlos Ferrero (20), Roger Federer (19), de Rus Marat Safin (20) en de Amerikaan Jan-Michael Gambill (23) moeten de oude helden doen vergeten.

Aan de vooravond van het grand slamtoernooi zaten ze keurig in een rijtje naast elkaar om vragen te beantwoorden van de internationale pers. Bijna allemaal met een petje achterstevoren op het hoofd. Behalve Federer en Ferrero dik miljonair. Haas werd gevraagd of de mensen hem kenden nu Sampras en Agassi ouder worden. ,,Sampras en Agassi hebben vele grand slams gewonnen. Dat zijn de spelers waar de mensen voor komen. Wij moeten hopen dat de mensen straks over ons praten.''

Terwijl Sampras en Agassi gisteren tijdens hun eerste ronde in New York op het centre court in het reusachtige Arthur Ashe-stadion eenvoudig op de been bleven tegen respectievelijk de Tsjech Martin Damm en de Amerikaan Alex Kim, begon de Duitser Haas op baan 10 tegen 23-jarige Brit Jamie Delgado aan de US Open.

Haas, die net als Agassi zijn opleiding genoot op de tennisacademie van de Amerikaan Nick Bollettieri, maakte voor enkele honderden toeschouwers zijn nominatie als troonopvolger voorlopig waar. Mert zijn wapperende haren speelde de fysiek sterke Haas het tennis van de toekomst tegen Delgado. Tussen de regenbuien door won hij met gemak: 6-3, 6-1 en 6-1.

Een paar uur later plaatsten zijn generatiegenoten Hewitt en Lapentti zich voor de tweede ronde in New York. Hewitt schakelde de Zweed Andreas Vinciguerra uit, Lapentti was te sterk voor de Amerikaan Bob Bryan. De rest van de youngsters komt vandaag in actie.