Neonazipartij marcheerde toch in Echt zaterdag

. De nazistische Nederlandse Volks Unie (NVU) blijkt afgelopen zaterdag wel door de straten van het Limburgse Echt te hebben gemarcheerd. Eerder verklaarde de politie dat de `Rudolf Hess mars' was verijdeld. De NVU noemt de actie ,,een succes''.

NVU-bestuurslid C. Kusters: ,,We hebben zeker dertig minuten door het centrum gemarcheerd. Vraag maar aan de inwoners. Pas toen we naar onze auto's wilden, kwam de politie.'' Burgemeester E. Schaftenaar van Echt zei gisteren nog blij te zijn dat zijn gemeente door het snelle optreden van de politie gevrijwaard bleef van een extreemrechtse mars. Schaftenaar nu: ,,Ik heb nog geen rapportage gezien van de politie. Maar toen ik ter plekke kwam was de zaak net opgelost''.

Sinds 1993 herdenkt de neonazistische NVU de sterfdag van Rudolf Hess. De man – tot 1941 de plaatsvervanger van Hitler – stierf op 17 augustus 1987 op 93-jarige leeftijd in de Berlijnse gevangenis Spandau. Voor de korte, illegale acties kiest de NVU bij voorkeur Limburg uit. Kusters: ,,Dat is dichtbij voor onze kameraden in Duitsland''. De NVU marcheerde in Kerkrade, Maastricht, Venlo, Sittard, Heerlen en vorig jaar in Valkenburg. Voordat de politie daar kon optreden waren de NVU'ers alweer verdwenen.

Ook in Echt lukte het de NVU opnieuw op straat te marcheren. Bewoners in het centrum zeggen verrast te zijn door spandoeken (`Rudolf Hess martelaar voor de vrede') en zingende en scanderende skinheads. Die deelden samen met Duitse geestverwanten ook pamfletten uit (`asielzoekersstop nu'). Volgens omwonenden duurde het een kwartier tot twintig minuten.

De politie greep tijdens de mars met twintig man in, maar de NVU'ers waren in de meerderheid. De politie telde vijftig neonazi's, de NVU meldt een aantal van tachtig. NVU-voorman E. Homan uit Groningen wilde voorkomen dat de politie materiaal in beslag nam. Toen hij daarop gearresteerd werd dreigde de situatie te escaleren. De politie – in de minderheid en zonder versterking in de buurt – liet Homan weer gaan.

Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka in Amsterdam is de NVU een splintergroepering in extreemrechtse kringen. ,,Maar het is wel de meest radicale'', zegt Kafka-woordvoerder Gerard Dekker. ,,Ze schuwen geen geweld en zijn openlijk pro-Hitler. Sinds de heroprichting midden jaren negentig wordt de NVU bestuurd door een klein kader. Daaromheen zwerven enkele tientallen jonge skinheads.''

De NVU werd in 1971 opgericht als een van de naoorlogse pogingen om eerherstel voor oorlogsmisdadigers te krijgen. In 1977 deed justitie tevergeefs een poging om de NVU als partij te laten verbieden. Vooral in de jaren tachtig radicaliseerde de NVU onder voorzitter Joop Glimmerveen. Een grote aanhang heeft de partij nooit gehad. Bij verkiezingen slaagde de NVU er niet in voldoende stemmen te krijgen voor een zetel in gemeenteraad of Tweede Kamer.