Miljoenenclaim dwangarbeiders

Nederlandse ex-dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog vragen een schadevergoeding van 300 miljoen gulden van de Nederlandse regering. Dat heeft directeur P. Bosman van de Stichting Burger-Oorlogsgetroffenen (SBO) bekendgemaakt. De SBO, die morgen overleg voert met minister Borst (Volksgezondheid), vindt 5.000 gulden per persoon een redelijke vergoeding. Ongeveer 60.000 van de 600.000 Nederlandse ex-dwangarbeiders zouden nog leven. De meesten van hen komen niet in aanmerking voor geld uit het fonds dat Duitsland eerder dit jaar creeerde. Dat geld gaat grotendeels naar Oost-Europa. Volgens Bosman heeft ook de Nederlandse overheid iets goed te maken. Die trok bijvoorbeeld de steun in van mensen die naar Duitsland moesten, zodat ze geen andere keus hadden dan te gaan.