Meer telefooncellen verdwijnen

KPN gaat binnenkort opnieuw een deel van zijn telefooncellen wegdoen. De telefooncellen zijn onrendabel geworden als gevolg van de opkomst van de mobiele telefoon. De intentie is om vooral cabines weg te halen daar waar er een blokje is van drie of vier telefooncellen, zoals bij winkelcentra en bij stations.

KPN heeft hierover afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In de komende maanden zal KPN om de tafel gaan zitten met individuele gemeenten. De gemeenten mogen aangeven dat bepaalde onrendabele telefooncellen om ,,maatschappelijke redenen'' moeten blijven staan. Zij moeten dan echter wel meebetalen aan de instandhouding van de desbetreffende cel.

In het laatste jaar haalde KPN al 3.400 telefooncellen weg. Er staan nu nog 18.500 cabines in Nederland. Hoeveel er in de nieuwe ronde worden weggehaald, is nog niet bekend maar volgens een woordvoerster zal het om een ,,substantieel deel'' gaan.

Doordat veel mensen nu een mobiele telefoon hebben wordt de telefooncel overbodig. Op dit moment zijn er 8,6 miljoen mobiele telefoonaansluitingen in Nederland, 400.000 meer dan het aantal vaste telefoonaansluitingen. De stijging van het aantal mobiele bellers gaat in een snel tempo: in 1996 KPN had 800.000 abonnees op het mobiele netwerk, nu is dat aantal bijna vier miljoen.

Hoewel KPN in de komende jaren veel telefooncellen zal weghalen, zullen ze niet helemaal verdwijnen. KPN is namelijk gebonden aan een wettelijke norm van één telefooncel per vijfduizend inwoners (Besluit Universele Dienstverlening). Nu is er ongeveer één telefooncel per duizend inwoners. Voor de verdeling van de telefooncellen over Nederland bestaan geen regels.