Koerts weerlegt kritiek met zege in Spaanse hitte

In de nadagen van zijn wielerloopbaan heeft Jans Koerts gisteren de mooiste overwinning in zijn carrière behaald. In de Spaanse wijnstad Valdepenas won de sprintspecialist van Farm Frites de tweede etappe in de Vuelta. De Zwitser Alex Zülle blijft drager van de goudgele leiderstrui.

De 31-jarige Koerts had nooit eerder een rit gewonnen in een grote ronde. De gespierde renner uit Drenthe, in wielerkringen bekend onder de bijnaam `Beul van Eefde', behoort in het internationale sprintersgilde tot de tweede garnituur. In de Ronde van Spanje nam hij revanche op zijn criticasters. ,,Ik hoop dat Post en Knetemann hebben gekeken'', zei hij.

Adviseur Peter Post doet hem in de verkoop bij Farm Frites, dat wegens de aanstaande fusie met de Belgische sponsor Domo minder succesvolle renners van de hand wil doen. Koerts vertrekt waarschijnlijk naar de Amerikaanse ploeg Mercury. Over Post sprak de heetgebakerde renner twee weken geleden duidelijke taal. ,,Hij heeft veel slechte dingen gedaan voor de Nederlandse wielersoort. Ik kan die man niet serieus nemen.''

Bondscoach Knetemann heeft Koerts niet geselecteerd voor de Olympische Spelen. Het glooiende parcours in Sydney zou geschikt voor hem zijn. Om dezelfde reden werd Jeroen Blijlevens niet uitgenodigd voor de Spelen. Koerts vindt dat Knetemann zijn wielerkwaliteiten onderschat. ,,Ik ben een heel andere renner dan vijf jaar geleden. Ik kan niet alleen sprinten, ik kan ook andere jongens van dienst zijn.''

In de hitte van Zuid-Spanje, waar de temperatuur gisteren 41 graden Celcius bedroeg, maakten twee koplopers aanspraak op de ritzege. Omringd door olijfbomen reden de Italianen Loda en Petacchi om beurten aan de leiding. In het zicht van de haven werden ze voorbijgesneld door het peloton dat op de laatste helling een snelheid bereikte van ruim vijftig kilometer per uur. Koerts maakte gebruik van zijn specialiteit, een lange sprint met een licht stijgingspercentage.

Koerts zegevierde met een halve fietslengte verschil. Petacchi eindigde als tweede. De Tsjech Svorada werd derde. De Italiaanse favoriet Cipollini, die in de Vuelta zijn rentree maakt na een ernstige val, bleek nog niet in de veriste vorm. Hij eindigde op de 22ste plaats. De Spaanse wereldkampioen Freire, zondag winnaar van de tweede etappe, stelde teleur met een tiende plaats.

Koerts is gemotiveerd aan de Vuelta begonnen. Na zijn tweede plaats in de etappe naar Cordoba volgde een bekroning op zijn serieuze voorbereiding. Hij had ook wat goed te maken na alle pech in de voorbije maanden. Hij kwam zwaar ten val in de voorjaarsklassiekers en moest de Tour de France voortijdig verlaten wegens ziekte. In de Vuelta volgde eerherstel. ,,Als je tweede kunt worden, kun je ook winnen'', luidde zijn logica.

De langste etappe in de Vuelta was gisteren begonnen onder droevige omstandigheden. Een medewerker van de organisatie overleed aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Het betrof de voormalige Spaanse beroepsrenner Zaragoza. Hij verloor de macht over het stuur.

De Engelsman Chris Boardman onderneemt over vijf weken een poging om het oude werelduurrecord van Eddy Merckx te verbeteren. De Belgische wielrenner reed in 1972 op de onoverdekte hooglandbaan van Mexico-Stad een afstand van 49 kilometer en 431 meter. Merckx reed destijds op een orthodoxe racefiets. Boardman wil op een soortgelijk rijwiel van start gaan op de overdekte wielerbaan van Manchester. Vier jaar geleden reed hij op dezelfde piste een werelduurecord op een hypermoderne fiets die intussen is verboden. Boardman reed toen in zestig minuten een afstand van 56 kilometer en 375 meter.