KFOR gaat meer patrouilleren na reeks aanvallen

Na een reeks nieuwe aanvallen van Kosovo-Albanezen op Kosovo-Serviërs heeft het Britse contingent van de internationale vredesmacht KFOR gisteren besloten zijn staande controleposten op te geven, mobiele controleposten te introduceren en vaker te patrouilleren.

Generaal Rob Fry, commandant van de centrale sector van Kosovo maakte gisteren de wijziging bekend. ,,Vaste controlepunten kunnen dienen voor de geruststelling van de plaatselijke bevolking, maar de misdadigers weten waar ze zijn en kunnen ze vermijden'', zei Fry gisteren.

De nieuwe strategie is een reactie op een reeks aanslagen op Serviërs. Gisteren werd in het dorp Crkvena Vodica een 75-jarige Serviër door een onbekende door het hoofd geschoten terwijl hij in zijn moestuin werkte. Enkele uren eerder reed in het dorp Skulanevo een Kosovo-Albanees in op een groep spelende Servische kinderen. Een jongetje van acht werd doodgereden, vier andere kinderen werden ernstig gewond. De automobilist werd aangehouden.

In Crkvena Vodica werd vorige week door een onbekende een handgranaat gegooid naar een speeltuin waar Servische kinderen aan het spelen waren. Tien kinderen kwamen in het ziekenhuis terecht, sommigen met ernstige verwondingen.

De ongerustheid en de woede onder de Servische inwoners zijn groot. ,,Gisteren vermoordden ze onze moeders, onze vaders en onze bejaarden. Nu vermoorden ze onze kinderen'', aldus een voorman van de Serviërs van Gracanica, niet ver van Crkvena Vodica. Gisteren hielden de Serviërs van het dorp na de moord op de bejaarde man een vrachtwagen van een Albanees aan en staken die in brand. Noorse KFOR-soldaten moesten de chauffeur ontzetten. In Skulanevo werden auto's van de VN en KFOR aangevallen en werden de ruiten ingeslagen door woedende Serviërs.

De moord op de Servische bejaarde onderstreept volgens KFOR de beperkingen van vaste controlepunten: de man werd vermoord op minder dan achthonderd meter van een KFOR-controlepost. De nieuwe strategie van de Britse mariniers en de Noorse, Zweedse en Finse KFOR-militairen in de centrale sector van Kosovo moet de voorspelbaarheid van de KFOR-aanwezigheid verkleinen. Volgens KFOR-woordvoerder Tim Cook zal onregelmatig worden gepatrouilleerd. Maar hij onderstreepte dat het etnisch geweld in Kosovo niet zal verdwijnen zolang de bevolking zelf dat niet wil.