Internationaal

LONDEN

De telecomaandelen zetten de Londense effectenbeurs vanmorgen op winst. Zo mocht zwaargewicht Vodafone na recente verliezen bijna 2 procent bijboeken en ook het aandeel British Telecom herstelde zich met een winst van 1,3 procent.

De beurs in Londen kreeg aanvankelijk ook een steuntje in de rug van Wall Street, waar gisteren vooral de technologiefondsen en financiële waarden de weg omhoog vonden. Rond het middaguur zakte de Britse beurs weer iets in. De FTSE-index noteerde vrijwel onveranderd op een stand van 6.567 punten.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt waren vanmorgen aller ogen gericht op Deutsche Telekom dat de resultaten over het eerste halfjaar presenteerde. In afwachting van de cijfers opende de Duitse effectenbeurs in de min. Van die zwakke start wist zij zich in de loop van de ochtend niet te herstellen. Vooral de technologiefondsen deden het slecht, ondanks een hoger slot van de Amerikaanse Nasdaq. Zo verloor Siemens 0,56 procent en moest SAP meer dan 1 procent inleveren. De DAX-index stond rond de middag 0,56 procent lager op 7.298 punten.

PARIJS

De Parijse effectenbeurs dook direct bij opening in de rode cijfers. Grootste verliezer was autofabrikant Peugeot. Het aandeel verloor bijna 5 procent na berichten over problemen met het stuur van de Peugeot 406. France Telecom verloor bijna 2 procent. Belangrijke stijgers waren CanalPlus en Vivendi. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,17 procent lager op een stand van 6.604 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen over een breed front gedaald. De Nikkei-index leverde 0,25 procent in op een stand van 17.142 punten. De daling werd veroorzaakt door winstnemingen na de betrekkelijk sterke koersstijgingen van gisteren.

NEW YORK

Wall Street is de week goed begonnen dankzij optimisme over de Amerikaanse rente. Beleggers in New York gaan ervan uit dat de economie in de VS haar hoogtepunt inmiddels heeft bereikt en dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de rente voorlopig niet zal verhogen. Het Dow-Jonesgemiddelde sloot gisteren 0,54 procent hoger op een stand van 11.253 punten. De technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,7 procent hoger op 4.071 punten.

Het optimisme over de rente deed vooral de financiële waarden goed. Het internetbedrijf Yahoo daarentegen ging hard onderuit. Het aandeel verloor 9 procent na een negatief rapport van Lehman Brothers.