Euronext afzijdig in slag om Londen

Euronext, het samenwerkingsverband van de effectenbeurzen van Parijs, Amsterdam en Brussel, zal zich op korte termijn niet mengen in de strijd om de Londen Stock Exchange (LSE). De nieuwe Europese beurs richt zich voorlopig op de afronding van de eigen fusie op 22 september. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse beurs vanmorgen laten weten.

,,Londen blijft natuurlijk een aantrekkelijke partner, maar op dit moment heeft de afronding van Euronext de prioriteit'', aldus de woordvoerder van de AEX. ,,Op langere termijn sluiten we echter niets uit. We verwachten dat er in Europa uiteindelijk een verdere consolidatie zal plaatsvinden, maar het is nog te vroeg om daar nu al op vooruit te lopen.'' Euronext bood de LSE, de grootste effectenbeurs van Europa, eerder dit jaar aan zich aan te sluiten bij de nieuwe fusiebeurs. De Londense effectenbeurs legde dat aanbod toen naast zich neer en gaf de voorkeur aan een fusie met Deutsche Börse. Dat was tegen het zere been van Euronext, dat niettemin voorlopig geen vijandig bod uitbrengt op de LSE. De AEX-woordvoerder houdt echter wel een slag om de arm: ,,Financieel gezien is alles mogelijk.''

De effectenbeurs van Frankfurt liet begin deze week al weten de LSE te steunen bij haar verzet tegen een vijandig overnamebod. OM Group bood eind vorige week bijna 3 miljard gulden voor de Londense beurs, maar de LSE wil daar vooralsnog niets van weten.

OM Group zal zich nu naar verwachting direct wenden tot de aandeelhouders van de LSE. De Britse zakenkrant Financial Times meldde gisteren dat de beurs van Frankfurt de voorwaarden voor de fusie met de Londense beurs in dat geval zal verzachten, maar dat wil Deutsche Börse nog niet bevestigen. De aandeelhouders van LSE stemmen op 14 september over de fusie met Frankfurt, maar sinds het bod van OM Group gaan steeds meer stemmen op om de stemming uit te stellen.