Chinese douane legt beslag op boek

De Chinese douane heeft 16.000 exemplaren van een fotoboek over de Amerikaanse president Clinton in beslag genomen omdat er een afbeelding in staat van de Tibetaanse geestelijke leider in ballingschap, de Dalai Lama. De uitgever van het boek The Clinton Years van de fotograaf Robert McNeely, Callaway Editions, heeft dat bekendgemaakt.

Het boek was in Hongkong gedrukt en zou in China worden gebonden, maar werd bij aankomst bij de boekbinderij in het zuiden van China weggehaald door douanefunctionarissen. De Chinese autoriteiten storen zich aan een foto van de Dalai Lama met Clinton. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ingreep veroordeeld als ,,verontrustend'' en strijdig met internationale verdragen over burgerlijke en politieke rechten.

Een woordvoerder van Callaway Editions zei dat ook twee andere boeken, een over Tibetaanse boeddhistische kunst en een over modefotografie waarin enkele naaktmodellen voorkomen, in beslag zijn genomen. ,,Drie boeken zijn onderworpen aan censuur om drie verschillende redenen: politiek, godsdienst en seks.''

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington zei tegen The New York Times dat Peking zich het recht voorbehoudt om de productie tegen te houden van publicaties die politiek gevoelig zijn. De Dalai Lama, die Tibet in 1959 ontvluchtte na een mislukte opstand tegen de Chinese autoriteiten, is zo'n politiek gevoelig onderwerp voor Peking. Juist gisteren is in het gebouw van de Verenigde Naties in New York een grote bijeenkomst voor vrede begonnen, waarop een groot aantal religieuze leiders van verschillenden gezindten in de wereld aanwezig zijn. Maar de Dalai Lama, die elf jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede won, is niet uitgenodigd voor het officiële gedeelte van de conferentie – volgens zijn medewerkers onder druk van de Chinese regering. Omdat hij niet wordt toegelaten tot de VN-gebouwen, heeft de Dalai Lama geweigerd in te gaan op de uitnodiging om donderdag de slotceremonie van de top in een hotel bij te wonen.