Boogert krijgt op US Open steun van bondscoach

Een verrassend beeld gisteren op baan vier van de US Open: Kristie Boogert haalde voor het eerst sinds 1996 de tweede ronde van de US Open door de Kroatische Mirjana Lucic te verslaan: 4-6, 6-4 en 6-1. Wat misschien nog wel meer verbazing wekte, was dat ze werd aangemoedigd door bondscoach Hans Felius.

Felius leefde voor de US Open namelijk in onmin met vier tennissters, onder wie Boogert. Felius, had zich vorige maand de woede op de hals gehaald van de duo's Boogert/Oremans en Bollegraf/Vis door hen in een playoff voor een plaats in het olympische vrouwendubbeltoernooi te laten strijden. Boogert en Miriam Oremans wonnen weliswaar, maar ze lieten net als de verliezers Manon Bollegraf en Caroline Vis hun onvrede blijken over de wijze een beslissing is gevallen.

,,Een laffe beslissing'', zei Oremans vorige maand voor de camera's van de NOS over het besluit van Felius. Bollegraf en Vis trokken zich terug voor het Fed-Cupteam en wilden niets meer met Felius te maken hebben. Felius zat zelf de hele zomer in het buitenland met jeugdige speelsters en kon niet reageren op de kritiek die in Nederlandse tenniskringen is losgebarsten.

Sinds afgelopen vrijdag hebben Oremans en Boogert weer vrede gesloten met Felius, na een verhelderend gesprek in een hotel in New York. Het duo sprak bovendien af tot en met de Spelen in Sydney gewoon weer gebruik te maken van de coaches van de Nederlandse tennisbond. Oremans: ,,We hebben als drie volwassen mensen met elkaar gesproken. Er waren mij voor de televisie woorden in de mond gelegd die voor te veel ophef hebben gezorgd. Ik had beter kunnen zeggen dat ik Felius' beslissing teleurstellend vond. Maar goed, het is nu de wereld uit. We moeten ons nu richten op de toekomst.''

Terwijl de regen gisteren in New York het spelen voor ruim een uur onmogelijk maakte, liep Felius net als Oremans, Boogert, Bollegraf en Vis rond in het spelersverblijf in de catacomben van het Arthur Ashe-stadion. ,,Ja, ik heb een goed gesprek gehad met Oremans en Boogert'', zei Felius. ,,Oremans heeft haar excuses aan mij aangeboden over wat ze heeft gezegd. Ik ga nu door met het coachen van Boogert en Oremans. Want de kritiek heeft nooit iets te maken gehad met mijn manier van coa-chen.''

Achter de rug van Felius passeerde gisteren in het spelersvertrek Manon Bollegraf. Coach en speelster keken elkaar niet aan. Bollegraf heeft de bondscoach net als Vis niet meer gezien sinds de verloren playoff op de banen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. ,,Ik heb geen respect voor die man. Hij heeft een slechte en slappe beslissing genomen'', zei Vis gisteren. Deze week speelt zij in het dubbelspel op de US Open met de Zuid-Afrikaanse Mariaan De Swardt. ,,Voor het Fed-Cupteam zijn Bollegraf en ik niet meer beschikbaar.''

Vis had geen zin in een verhelderend gesprek, zoals Boogert en Oremans afgelopen vrijdag hadden. ,,Nee, ik heb niets meer met hem te bespreken. Wij hadden naar de Spelen moeten gaan. Maar Felius kon nog niet eens de enige taak die hij had naar behoren uitvoeren. Maar goed ik wist dat die man niet neutraal was. Hij werkt immers met Kristie en Oremans. Dat zegt voor mij genoeg'', zei Vis.

Bondscoach Felius zei in New York de ophef rond zijn besluit niet goed te kunnen begrijpen. Hij legde nog één keer uit hoe de procedure volgens hem is gegaan. Felius: ,,Ik ben vlak voordat ik besluit moest nemen naar Joop Alberda (Alberda maakt deel uit van het team de mission van de NOC*NSF, red.) gegaan om te bezien of ik op objectieve gronden een besluit kon nemen. Dat kon volgens hem niet. Vervolgens wees hij me op een mogelijkheid van een playoff. Ik had ook liever al twee jaar geleden geweten dat zoiets mogelijk was. Misschien was de uiteindelijke oplossing uniek, maar het was wel het eerlijkste zo'', stelde Felius.

De bondscoach is teleurgesteld in de uitlatingen van Bollegraf en Vis, maar opzoeken zal hij hen niet tijdens de US Open. ,,Ze hebben mijn besluit laf genoemd. Maar ik was pas laf geweest als ik Bollegraf en Vis gewoon op basis van de ranking had aangewezen. Dan zou ik er makkelijk vanaf gekomen zijn, want ik wist dat Bollegraf de felste was. Ze hebben gemeend een hoop slechte dingen over me te zeggen. Ach, alle kritiek motiveert me alleen maar om te bewijzen dat ik met een positieve lijn bezig ben.''

Felius is niet geraakt dat de hele affaire ertoe heeft geleid dat Bollegraf en Vis niet meer mee zullen doen aan het Fed-Cupteam dat namens Nederland het vrouwentennis moet vertegenwoordigen. ,,Ze zaten dit jaar ook al niet in dat team. Ik vind hun dreigement dan ook niet zo sterk. Bovendien heeft Bollegraf gezegd dat ze volgend jaar met tennissen stopt'', zei Felius.

Na de regenpauze nam zowel Felius als Oremans plaats op de tribunes van baan vier om Boogert aan het werk te zien. Enigszins verrassend versloeg de 26-jarige Nederlandse Lucic die vorig jaar nog in de halve finale van Wimbledon stond. De Kroatische deed wat in vele partijen juist Boogert altijd de kop heeft gekost: te veel fouten maken.

In de tweede ronde stuit Boo-gert op de Japanse Ai Sugiyama die gisteren de Joegoslavische Sandra Nacuk versloeg. Later in de week speelt Boogert in de dubbel samen met Oremans tegen de zusjes Venus en Serena Williams. Felius zal het Nederlandse duo vanaf de tribune bijstaan. De Nederlanders Vis en Bollegraf zijn daar niet van gediend.

    • Koen Greven