Belgrado geeft visa aan ouders van arrestanten

. De Joegoslavische autoriteiten hebben gisteren vier visa verstrekt aan familieleden van de in Joegoslavië opgepakte Nederlanders. Het gaat om de ouders van Jeroen van Iersel en Bas van Schaik. Zij vertrekken waarschijnlijk nog deze week naar Belgrado.

De families hebben gisteren overleg gevoerd in Den Haag met de advocaten Z. Jovanovic en T. Fila, die respectievelijk Sander Zeitsen en Bas van Schaik vertegenwoordigen. De Joegoslavische advocaten waren in Nederland in verband met het Joegoslavië-tribunaal. De familieleden gaven na afloop van het gesprek geen commentaar. Volgens hun advocaten is daartoe besloten om president Miloševic niet in de kaart te spelen. ,,Ze menen dat te veel publiciteit gunstig is voor Miloševic'', aldus de raadsmannen.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken laat weten verheugd te zijn dat de Joegoslavische autoriteiten zijn begonnen met het verstrekken van visa. Hij hoopt dat ook de familieleden van de andere twee nu snel een visum krijgen. Op de vraag waarom er voor de familieleden van Zeitsen en De Rie nog geen visa afgegeven zijn, wil Buitenlandse Zaken niet ingaan. Maar volgens ambtelijke bronnen heeft het ermee te maken dat de Joegoslavische autoriteiten alleen visa willen verlenen aan de ouders van de mannen, niet aan andere familieleden. Buitenlandse Zaken heeft er bij de Joegoslavische autoriteiten op aangedrongen om de aanvragen van visa voor de overige familieleden ook te honoreren.

De Nederlandse zaakgelastigde Klompenhouwer zou vandaag voor de derde keer een bezoek brengen aan de gevangenis waar het viertal wordt vastgehouden. Inmiddels heeft ook de arts van de Nederlandse ambassade contact gehad met de gevangenisarts die de vier onderzocht heeft. Klompenhouwer zal er bij de Joegoslavische autoriteiten op aandringen om bezoek van de ambassade-arts toe te staan.

Ger de Rie, Bas van Schaik, Jeroen van Iersel en Sander Zeitsen werden op 18 juli aan de grens tussen Montenegro en Servië zonder geldig visum gearresteerd. Ze worden beschuldigd van terrorisme. Op de Joegoslavische televisie hebben de vier mannen verklaard dat ze van plan waren om president Miloševic te ontvoeren of om te brengen. Volgens hun advocaten hebben de mannen de bekentenissen onder dwang afgelegd.