Australiërs op de vlucht voor dopingcontroles

Australische atleten ontsnappen aan vliegende dopingcontroles door te gaan trainen in afgelegen gebieden. De sporters zijn daardoor onbereikbaar voor de controleurs. Dit blijkt uit een rapport van het Australische dopingcontrolebureau ASDA.

,,Het is een groot probleem'', verklaarde Simon Allatson, verantwoordelijk voor de Australische atletiek. Volgens hem laat het rapport zien hoe slecht het systeem werkt. ,,Het programma voor dopingcontroles faalt als je niet onmiddellijk in contact kunt komen met de atleten.''

Een onderzoek naar dopingcontroles werd ingesteld nadat oud-discuswerper Reiterer zei dat veel Australische atleten verboden middelen nemen. Deze beschuldiging wordt door het rapport niet bewezen, maar wijst wel op de moeilijkheden die het ASDA heeft om juiste informatie van de sportbonden te krijgen over de verblijfplaatsen van de atleten.

Het bestuur van het IOC keurde gisteren de twee nieuwe opsporingsmethodes naar het gebruik van EPO goed. De twee opsporingsmethodes met bloed en urine worden toegepast tijdens de komende Spelen.

Het comité wil vanaf 2 september, als topsporters uit de hele wereld het olympisch dorp gaan bevolken, drie- tot zevenhonderd EPO-testen uitvoeren. Naast de controle op het gebruik van EPO worden de olympische topsporters in Australië aan nog eens tweehonderd andere dopingcontroles onderworpen, vooral buiten de competities om. In totaal worden er 3200 antidopingonderzoeken worden uitgevoerd.

Franse en Australische wetenschappers hebben de nieuwe methodes ontwikkeld. De Franse methode, die het verboden middel via de urine opspoort, zou aanvankelijk reeds in de Tour de France worden toegepast. Urinemonsters werden bewaard tot na de Tour, omdat de wielrenunie UCI niet geheel overtuigd was van de validiteit. De uitslagen zijn dan ook nog niet openbaar. Bij het Australische systeem kan doping door EPO via bloed worden aangetoond.

IOC-voorzitter Samaranch toonde zich verheugd over het akkoord. ,,Nu nog een goede test naar het gebruik van groeihormonen'', zei hij.

Nu het IOC de nieuwe opsporingsmethoden heeft geaccepteerd, zullen overtreders pas gestraft worden als zowel de urinetest als de bloedtest vaststelt dat de sporter in overtreding is.