ANWB dringt aan op geld voor groen

De ANWB vindt dat staatssecretaris Faber (Recreatie) veel meer geld beschikbaar moet stellen om het stadsgroen uit te breiden. De honderd miljoen gulden die Faber volgens de ANWB hiervoor heeft uitgetrokken zijn ,,gezien de huidige, snel stijgende grondprijzen'' niet voldoende.

Dit schrijft ANWB-hoofddirecteur G. van Woerkom aan staatssecretaris Faber, vooruitlopend op een debat begin september in de Tweede Kamer. De brief is een reactie op de natuurnota die Faber en haar collega Ybema van Economische Zaken in juni naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Met de honderd miljoen zou de komende twintig jaar dertienduizend hectare groen in de Randstad en tweeduizend hectare elders moeten worden gerealiseerd, stelt de ANWB. Dat is volgens de organisatie bij lange na niet haalbaar. ,,Een bedrag in de orde van grootte van enkele miljarden lijkt realistischer'', schrijft Van Woerkom.

De ANWB (de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond) pleit voor de aanleg van 300.000 hectare extra recreatieruimte binnen een straal van vijftien kilometer van stadscentra. De organisatie waarschuwt verder dat wandel-, fiets- en vaarverbindingen tussen stad en platteland door stedebouwkundige en infrastructurele ontwikkelingen steeds verder achteruit gaan.