Akzo Nobel schittert op slappe beurs

Akzo Nobel was vanmorgen een positieve uitzondering op het verder weinig geïnspireerde Damrak. Het chemieconcern boekte een fraaie winst, terwijl de meeste hoofdfondsen licht in de min doken.

Akzo Nobel nestelde zich vanmorgen schijnbaar moeiteloos aan kop van het peloton stijgers op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel van het chemieconcern bereikte in de loop van de ochtend op ruim 51 euro zelfs even de hoogste koers sinds 17 januari. Tegen het middaguur liep het aandeel terug tot een koers van 50,35 euro, een winst van 3,71 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Ook Heineken deed goede zaken. Het aandeel van de bierbrouwer werd bijna 2 procent duurder op 58,10 euro.

De meeste hoofdfondsen op het Damrak doken echter in de rode cijfers. Na dagen van herstel moest ook KPN weer fors terrein prijsgeven. Het telecomaandeel was vanmorgen zelfs een van de grootste verliezers op het Damrak. Tegen de middag noteerde KPN, dat morgen met de cijfers over het eerste halfjaar komt, bijna 3 procent lager op een koers van 31,30 euro. Alleen Getronics deed het met een verlies van 3,5 procent op 13,51 euro nog slechter.

De technologiesector had het duidelijk zwaar te verduren. Zo verloor elektronicagigant Philips, gisteren nog een van de grootste winnaars, bijna één procent op een koers van 54,65 euro. Slecht ging het ook met chipmachinefabrikant ASM Lithography. Het aandeel kalfde bijna 2 procent af op 43,10 euro. Kabelbedrijf UPC moest 2,7 procent inleveren op een koers van 24,95 euro.

De financiële waarden lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. ABN Amro en Fortis leverden enkele tienden van procenten in. ING deed het aanzienlijk beter. Het aandeel van de bankverzekeraar dikte bijna 1 procent aan op een koers van 75,70 euro. Aegon mocht een bescheiden winst van een half procent bijboeken.

De AEX-index kwam nauwelijks in beweging. Rond het middaguur noteerde de Amsterdamse beursgraadmeter 0,2 procent lager op een stand van 694,20 punten. De Midkap deed het iets beter met een bescheiden winst van 0,11 procent op 671,48 punten.

Bij de middelgrote fondsen viel vooral de prestatie van Ordina op. De automatiseringsdienstverlener maakte voorbeurs de resultaten over de eerste zes maanden bekend. De nettowinst nam in de eerste jaarhelft met 25 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Beleggers reageerden verheugd op de goede cijfers. Het aandeel Ordina schoot 10,67 procent omhoog naar 34,75 euro.

Het besluit van softwarebedrijf Tie om af te zien van de overname van de elektronische uitgever AND viel slecht bij de beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs. Beide fondsen leverden direct na bekendmaking hiervan zo'n 14 procent in. Tegen de middag noteerde het aandeel Tie nog 6,8 procent lager op 8,15 euro. AND moest bijna 10 procent inleveren op 1,47 euro.