Afscheid Rudelsheim van Nieuwe de la Mar

Met een herhaald pleidooi voor een spoedige verbouwing van het Nieuwe de la Mar-theater, heeft Hanneke Rudelsheim gisteravond afscheid genomen als directeur van de Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar in Amsterdam. Tijdens een feestprogramma kreeg ze de kritiekprijs van de Kring van Nederlandse Theatercritici omdat ze dertien jaar lang ,,alle zalen ten volle heeft weten te benutten.'' Peter Oosthoek, toenmalig directeur van toneelgroep Centrum bij wie ze haar theatercarrière begon, noemde haar ,,de koningin van de duizend stoelen rond het Leidseplein.''

Rudelsheim (55) wil voorlopig rust na de druk van ruim 800 voorstellingen per jaar op vier podia: het Nieuwe de la Mar, de grote en de kleine zaal van Bellevue en de Poloni-zaal waar regelmatig lunchvoorstellingen worden gespeeld. Ze kreeg van vrienden en collega`s een reis naar New York aangeboden. Haar opvolgster is Jeanette Smit, voorheen directeur van het Muziek- en Theaternetwerk.

Ze greep het afscheid aan om nog één keer de aanwezige Amsterdamse politici aan te spreken over de noodzaak van ingrijpende maatregelen voor het in 1947 geopende Nieuwe de la Mar-theater. Zo wordt het plafond van de foyer, onder de zaal, al sinds november gestut omdat het niet meer solide is. Voorts is de toneelopening steeds vaker te klein, terwijl de technische voorzieningen niet meer voldoen aan de wettelijke voorschriften. ,,En vorige week was het er weer snikheet,'' aldus Rudelsheim. ,,Ik hoorde bezoekers tegen elkaar zeggen hoe vreemd het was dat de directie de airconditioning niet had aangezet. Maar dat kan de directie niet, want we hebben geen airconditioning.''

Vorige week is nog een bezoeker flauw gevallen. ,,Ik vind het een wonder dat nog zo veel mensen het Nieuwe de la Mar bezoeken,'' zei de scheidende directeur.

Rudelsheim heeft dit voorjaar een plan voor sloop en herbouw ingediend, dat 45 miljoen gulden zal vergen. De gemeente heeft nog niet gereageerd; wethouder Saskia Bruines van cultuur gaf gisteravond geen toezegging, maar een vaas. Dit najaar brengt de Amsterdamse Kunstraad een advies aan de gemeente uit.

    • Henk van Gelder