Zweeds bod op beurs Londen vertraagt fusie

De Londense beurs (LSE) verwacht een vijandig overnamebod van het Zweedse beursbedrijf OM Gruppen, eigenaar en exploitant van de beurs in Stockholm. Het nieuwe bod komt nadat LSE-voorzitter Don Cruickshank afgelopen vrijdag een informeel bod van de OM-groep ter waarde van in totaal 1,3 miljard euro (2,86 miljard gulden) als ,,bespottelijk'' van de hand wees.

De onverwachte belangstelling van de Zweden betekent hoe dan ook extra tegenslag voor de voorgenomen fusie tussen de LSE en de Deutsche Börse in Frankfurt tot iX. Aandeelhouders van de LSE en de Börse stemmen op 14 september over die fusie. Het is al maanden onzeker of de beurs het groene licht krijgt. Veel kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven aan beide kanten zijn tegen het ,,gearrangeerde huwelijk''. De in april aangekondigde fusie is tevens omstreden door de vertraging bij het uitwerken van de precieze structuur en werkwijze van de iX.

Bij een formeel Zweeds tegenbod moet de stemming volgens de Britse overnameregels worden uitgesteld om aandeelhouders in de gelegenheid te stellen hun belangen beter te wegen. Uitstel zou ook andere beurzen, zoals de Amerikaanse New York Stock Exchange of de technologiebeurs Nasdaq, kunnen verleiden een bod op de LSE uit te brengen, zo wordt in Londen gespeculeerd. De aandelenbeurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, gefuseerd tot Euronext, herhaalden gisteren tegenover de BBC hun aanbod aan de LSE om toe te treden tot wat ze hun ,,open alliantie'' noemen.

LSE-chef Cruickshank zei dat een overname door de Zweden niet het schaalvoordeel zou opleveren van de Brits-Duitse plannen, onder meer omdat niet meer dan 5 procent van het Europese marktkapitaal in Stockholm is genoteerd. Londen en Frankfurt hebben respectievelijk 34 en 12 procent. De Zweden doen bovendien ,,niets beter op het gebied van regulering, technologie, bestuur, orderverwerking of wat dan ook waar je als klant of aandeelhouder in geïnteresseerd zou kunnen zijn'', aldus Cruickshank.

OM-chef Per Larsson noemde die reactie voorspelbaar. Hij zei dat zijn bedrijf vastbesloten is de Londense markt ,,een beter alternatief te geven dan de ondeugdelijke iX-plannen''. OM, met een beurswaarde van een kleine tien miljard gulden, is opgericht in 1985 en was toen de eerste elektronische optiebeurs in particulier bezit ter wereld. OM is tevens leverancier van financiële technologie.

Deutsche Börse is bereid de LSE bij te staan in zijn verdediging tegen een eventueel vijandig Zweeds bod. In dat geval overweegt de Börse akkoord te gaan met een verandering in de eigendomsverhoudingen van de iX die gunstiger is voor de LSE-aandeelhouders.