Wilhelminaring voor ontwerper Van Lieshout

De Wilhelminaring, een tweejaarlijkse oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst, is vanmiddag op Paleis het Loo in Apeldoorn uitgereikt aan Atelier van Lieshout, de naam waaronder de Rotterdamse beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout met zijn team opereert. De prijs omvat een geldbedrag van 15.000 gulden, een opdracht voor een beeld in de stad Apeldoorn en een zilveren ring.

In Van Lieshouts oeuvre is nauwelijks meer onderscheid tussen autonoom kunstwerk, design en architectuur. Van Lieshout maakt complete interieurs, zoals badkamers en bouwpakketten. Ook maakt hij mobile homes, `campers' van polyester. Met de gemeente Rotterdam overlegt `de utopist en romanticus' over de oprichting van een vrijstaat. Tot 31 oktober is werk van de genomineerden te zien bij Centraal Beheer in Apeldoorn.