Week van de waarheid voor geplaagd KPN

Twee rentegevoelige bedrijven, KPN en Rabo, komen met halfjaarcijfers. Met name naar KPN is de markt erg benieuwd.

Het kan een kwart procentpunt zijn, of een half procentpunt, maar dat de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag de basis-herfinancieringsrente zal verhogen staat voor de meeste analisten vast. Slechts een kleine minderheid verwacht dat de ECB de rente ongemoeid laat. Meer analisten rekenen op een verhoging met een half procentpunt, de meerderheid zet in op een kwart. Het rentetarief staat nu op 4,25 procent, maar op de geldmarkt is het tarief al door banken omhoog gedreven tot vlakbij 4,5 procent. Anders dan in de VS geeft de centrale bank in Europa echter lang niet zulke duidelijke signalen over rentestappen, dus of er donderdag iets gebeurt blijft ongewis. In dat geval zullen de verwachtingen intact blijven tot de ECB-vergadering van 14 september.

Vóór donderdag komen er nog gegevens over de euro-economie die van invloed kunnen zijn op het besluit. Morgen is er het Duitse bbp over het tweede kwartaal, dat wordt geacht met 3,2 procent te zijn gestegen. Woensdag is er de inflatie in België over augustus, en donderdagochtend zijn er de Franse werkloosheid (lichte daling tot 9,5 procent verwacht) en de Italiaanse producentenprijzen (ruim 6 procent jaar-op-jaar verwacht).

Het renteklimaat speelt een grote rol voor zowel KPN als Rabobank, die deze week met halfjaarcijfers komen. Rabo kan vrijdag aantonen beter met de veranderende omstandigheden op de rentemarkt om te kunnen gaan dan ING en ABN Amro, wier rentemarges onder druk staan. En KPN moet woensdag aantonen dat zijn balans niet te veel heeft geleden onder de uitgaven aan UMTS-licenties. Dat is van belang voor de miljarden-obligatielening van KPN die op stapel staat. Even interessant voor de nieuwe economie zijn donderdag de halfjaarcijfers van T-Online, de internetdochter van Deutsche Telekom. Zeker ook omdat KPN wellicht zijn eigen dochter Planet op termijn naar de beurs zal willen brengen om extra kapitaal aan te trekken.