Voorzitter UEFA voorspelt chaos

Voorzitter Lennart Johansson van de Europese voetbalunie (UEFA) heeft in Monaco gewaarschuwd voor de gevolgen van het nieuwe transfersysteem dat de Europese Commissie wil invoeren. ,,Als dat plan erdoor komt, betekent dat chaos'', zei de Zweed. In het nieuwe plan zijn voetballers binnen de Europese Unie vrij om op ieder gewenst moment hun contract met een club op te zeggen, wel met inachtneming van een opzegtermijn.

Johansson zei ,,zeer bezorgd'' te zijn over de dreiging van de afschaffing van het huidige systeem. De Europese Commissie heeft gedreigd het eigen plan aan het einde van dit jaar door te voeren, tenzij de wereldbond FIFA met de UEFA een beter plan bedenken. Dat plan is tot nu toe niet op tafel gekomen, maar Johansson vindt alles beter dan de voornemens van de Europese Commissie. ,,Dat plan kan leiden tot totale instabiliteit en chaos, zowel bij grote als kleine clubs.''

De reden om het huidige transfersysteem af te schaffen, ligt in de hoge transferbedragen. Die zijn de Europese Commissie al geruime tijd een doorn in het oog. Secretaris-generaal Aigner van de UEFA verklaarde dat de problematiek komende donderdag wordt besproken tijdens een bijeenkomst met alle betrokkenen.